RTL istražuje / Umjesto ića i pića, prašina i tišina: Istražili smo gdje je zapela izgradnja najveće menze u Hrvatskoj!

Od izrade projekta do danas prošlo je 9 godina, no prostor još uvijek nije u funkciji

6.5.2019.
7:28
VOYO logo

Još jedan apsurd u Hrvatskoj, 2014. godine položen je kamen temeljac za izgradnju najljepše i najveće studentske menze u Hrvatskoj. Pet godina kasnije, oni koji su se nadali luksuzu na Agronomskom i Šumarskom fakultetu, okrunili su se diplomama, a zgrada, iako izgrađena, zjapi prazna. 

Staklena zgrada na kraju Maksimirske šume već godinama se najavljuje kao mjesto u kojem će se piti vino iz vinograda koje su posadili studenti agronomije, ali i divljač iz lovišta u kojem akademske sate provode studenti šumarstva. Umjesto ića i pića, prašina i tišina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je kompleks vrijedan 15 milijuna kuna. Futuristički paviljon trebao bi sadržavati modernu menzu, sobu sa sastanke, ali i spavanje studenata i profesora na razmjeni. Od izrade projekta do danas prošlo je 9 godina, no prostor još uvijek nije u funkciji.

5 godina kasnije, ključ je u bravi

Od ideje na papiru do polaganje kamena temeljca 2014. godine. 5 godina kasnije, u izgrađenom objektu nalaze se stroj za rezanje kruha, hladnjaci i aparati za kavu, a ključ je u bravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispočetka su radovi stalno bili konstantni, ali u zadnje vrijeme stagniraju u zadnje godinu, dvije, a studenti su nestrpljivi definitivno", kazala je studentica Jelena Galić.

"Ima osvjetljenje, stolarija unutra, ali ništa se dalje ne pomiče. Ja sam tu skoro 9 mjeseci i ne vidim apsolutno nikakav pomak", rekla pak je studentica Marta Ljevar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je zapelo?

Investitor je Sveučilište u Zagrebu koje nam je dalo isti odgovor, kao i arhitekti projekta.

"Do produljenja roka došlo je zbog povećavanja energetske učinkovitosti zgrade i ponavljanja postupka javne nabave za opremanje prostora kuhinje", kazali su iz Studia 3LHD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iksicu u budućoj najljepšoj menzi u Hrvatskoj studenti bi mogli provući već na jesen, kaže sanacijski upravitelj SC-a. 

Studenti ipak nisu gladni

"Mislim da bi to moglo biti vrlo brzo, krajnji rok je čini mi se, početak akademski godine, a ja bih volio da ugodno iznenadimo naše studente i da to bude i ranije", rekao je sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada, studenti nisu gladni. U podrumu Šumarskog fakulteta svakoga dana tete naprave više od 700 obroka.  

Ta je menza othranila više od 20 tisuća studenata šumarstva i agronomije kroz gotovo 3 desetljeća. Da su gladni čekali novu menzu, itekako bi se načekali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo