Ultimatum Angele Merkel Hrvatskoj

Posljednjih se tjedana u diplomatskim krugovima u Zagrebu proširila informacija da je 'nešto trulo' u odnosima Hrvatske i Njemačke.

23.2.2011.
12:13
VOYO logo

U odnosima Njemačke i Hrvatske postoje dva otvorena pitanja zbog kojih Zagreb i Berlin nisu u onakvoj idili kako bi se očekivalo. Prvi problem nastao je u hrvatskom ignoriranju njemačkih zahtjeva za suradnju u slučaju procesuiranja Josipa Perkovića, dok se drugi problem tiče poslovnih ponuda njemačkih kompanija koje su zainteresirane ulagati u Hrvatsku, otkriva Globus.

Perkovića ćemo ionako morati izručiti

Naime, Nijemce je neugodno iznenadila činjenica da se Hrvatska uopće nije potrudila surađivati i pomoći njemačkom pravosuđu oko akcije procesuiranja Josipa Perkovića, kojeg Nijemci sumnjiče da je kao jugoslavenski tajni agent navodno naručivao ubojstva hrvatskih disidenata. Do raspleta slučaja Perković ionako će neminovno doći prvog dana kad Hrvatska postane članica Europske unije jer će tada po novim, promijenjenim ustavnim odredbama morati svoje državljane izručivati članicama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka očekuje da se pokažemo kao zemlja u kojoj nema nedodirljivih, bez obzira iz kojih poglavlja povijesti dolaze. Oni traže da ispoštujemo ključnu poruku, a ta je da se svi zločini moraju istražiti i nitko ne smije biti izuzet. Ako je naše društvo spremno za EU, Nijemci žele znati tko su im partneri u svim područjima, pa tako i u sektoru obavještajnih službi. Slučaj Perković nije postavljen kao uvjet za završetak pregovora, no poruke o tome da bismo ovaj problem trebali riješiti dolazi različitim kanalima", priznao je neimenovani izvor blizak Vladi za Globus.

Hrvati odbili 15 njemačkih projekata?!

Drugi problem nastao je kod njemačkih investicija. Naime, lani su Nijemci ponudili čak 15 različitih ulagačkih područja, od energetike do poljoprivrede i transporta, no baš nitko im nije odgovorio na njihove ponude. Nijemci su upozorili i na prepreke koje koče investicije: od nedovoljnog morala plaćanja, transparentnosti sustava itd... No, ništa se nije promijenilo, mada su njemački investitori pisali premijerki Kosor i požalili se predsjedniku Josipoviću prilikom njegovog posjeta Mainzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nijedno otvoreno pitanje neće utjecati na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, tradicionalno dobre odnose s Njemačkom ne bismo trebali izgubiti. Nijemci su skloni ulagati u zemlje koje su im bliske, kao u npr. Slovačku, gdje su svojim investicijama učinili čudo.

Vezani članci:

arti-201101110025006 arti-201012040302006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo