reakcije na presudu vrhovnog suda / Udruga Franak: 'Spremni smo ići na Europski sud, a mogući su i socijalni nemiri!'

Katarina Lucić je za RTL Direkt kazala kako sudovi u Hrvatskoj nemaju hrabrosti presuditi protiv banaka te poručuje kako su spremni ići na Europski sud, a mogući su i socijalni nemiri

13.5.2015.
18:48
VOYO logo

Vrhovni sud upravo je za RTL Danas ekskluzivno potvrdio da je donesena pravomoćna odluka u slučaju Franak!

O sadržaju odluke na sudu nisu mogli govoriti dok sve stranke u postupku ne dobiju rješenje, no RTL neslužbeno doznaje da je sud potvrdio presudu drugostupanjskog Visokog trgovačkog suda.

Prema prvim informacijama, koje imaju i u udruzi Franak, kamatna stopa za kredite u francima potvrđena je kao - nezakonita!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi klijenti dobili povrat novca, moraju podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima. Valutna klauzula pak, za Vrhovni sud, nije sporna.

Profesor Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević nije zadovoljan ovom odlukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka je tehnički loša i samo će odužiti cijeli postupak. Ide u korist banaka i sudovi će biti zatrpani predmetima. Loša stvar je što valutna klauzula nije proglašena nezakonitom", rekao je. 

Katarina Lucić iz Udruge Franak je za RTL Direkt kazala kako sudovi u Hrvatskoj nemaju hrabrosti presuditi protiv banaka te poručuje kako su spremni ići na Europski sud, a mogući su i socijalni nemiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denis Smajo, Udruga Franak: 'Ako je presuda takva, nećemo biti zadovoljni! Dalje ćemo se boriti privatnim tužbama!'

U međuvremenima je medijima stigao i službeni dopis Udruge Franak koji se odnosi na ovu temu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Franak dobila je informaciju o odluci Vrhovnog suda po uloženoj reviziji Udruge Franak i osam tuženih banaka. U ovom trenu sve članove i javnost molimo za razumijevanje jer još uvijek nismo dobili odluku na uvid. Udruga Franak će se u što kraćem roku konzultirati s odvjetnicima i savezom Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske te će početkom idućeg tjedna održati press konferencija na kojoj ćemo obavijestiti članstvo i javnost o ishodu odluke i daljnje korake koje namjeravamo poduzeti. Udruga Franak i savez Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske su spremni na sve ishode odluke Vrhovnog suda, pa tako i na  mogućnost podizanja ustavne tužbe. Naša borba traje posljednje četiri godine i tijekom tog vremena smo se sustavno pripremali te molimo članstvo za još koji dan strpljenja kako bih mogli točno informirati o sadržaju odluke Vrhovnog suda i daljnjim koracima Udruge Franak i saveza Potrošač– Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo