U Zadru su svi HOMO sapiensi

Kako bi ukazali na predrasude i diskriminaciju prema seksualnim manjinama, Iskorak je u devet gradova Hrvatske postavio plakate zanimljivog sadržaja. Neki su se, poput Krapinaca, našli uvrijeđenima

18.2.2010.
22:12
VOYO logo

Plakatima koje je Udruga Iskorak postavila u devet gradova širom Hrvatske cilj je bio otvoriti javnu raspravu o nezavidnom položaju seksualnih manjina u društvu, rekao je za net.hr Edo Bulić, koordinator Iskoraka, dodajući da plakatima nisu željeli nikoga provocirati.

Prvi plakat osvanuo je u Krapini, a redali su se Zagreb, Varaždin, Osijek, Rijeka, Dubrovnik, Pula, Split, a prije dva dana i Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da postoji predrasuda prema kojoj homoseksualnost jednostavno nije normalna za ljudska bića, svima nam je jasno. Stoga smo odlučili, koristeći jednostavnu igru riječi, podsjetiti javnost na činjenicu da homoseksualnost postoji otkad postoji i ljudska vrsta, a Krapina se, kao ishodište ove kampanje, nametnula sama po sebi. Za razliku od paleontologa Dragutina Gorjanovića-Krambergera, mi nećemo duboko kopati, nego ćemo samo malo zagrebati po površini našeg društva, čija je tolerancija krhka kao i kosti pronađene u Krapini, stare oko 100.000 godina", navode iz Iskoraka.

No, tolerancije u Krapini nije bilo jer su tamo plakati potrgani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulić kaže da iz ostalih gradova nisu dobili informaciju da je bilo uništavanja plakata.

Iskorak podsjeća da je u Hrvatskoj usvojen Zakon o suzbijanju diskriminacije koji štiti od diskriminacije na temelju spolne orijentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da je, nažalost, zbog straha od reakcije okoline, malo pojedinaca koji prijavljuju slučajeve diskriminacije, te je samim time sudska praksa u ovom području vrlo tanka.

"No, bez obzira osjećate li se kao HOMO sapiens ili kao homo SAPIENS, pripadaju vam ista prava. A kao što možete vidjeti, između jednoga i drugoga ne postoji stvarna razlika", poručuju iz Iskoraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201002170497006

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo