U Slavoniji posao našlo 1.400, u Istri 18 osoba

Većini je nezaposlenih osoba koji godinama čekaju na posao na Zavodu za zapošljavanje program javnih radova jedini način da ostvare prihod i upišu radni staž u knjižicu.

16.4.2012.
11:15
VOYO logo

Naime, u Istarskoj županiji lani je u javnim radovima u sklopu Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja sudjelovalo 77 osoba s evidencije Zavoda za zapošljavanje, a u prva četiri mjeseca ove godine tek 18 nezaposlenih dobilo je priliku raditi putem ove mjere. Za razliku od Istarske županije, u Slavoniji je na isti način posao našlo 1.400 nezaposlenih, piše Glas Istre.

Područna služba Pula stoga je uputila apel istarskim gradovima i općinama da se odazovu u većem broju i prilože programe da pomoću državnih sredstava obave određene društveno-korisne radove, a istovremeno izvuku iz nezaposlenosti što veći broj građana. Ako to ne učine, neiskorištena državna sredstva namijenjena za (su)financiranje plaća radnika u javnim radovima bit će proslijeđena u ona područja Hrvatske gdje su lokalne uprave pokazale veću spremnost u organizaciji takvog zapošljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Htjeli zaposliti deset osoba, nije bilo kandidata

Inače, za cijelu je državu za javne radove planirano oko 140 milijuna kuna, sredstva se dodjeljuju ovisno o prethodno iskazanim potrebama, no Istra se nije pokazala kao inicijator ovih projekata. Od svih lokalnih uprava lani se jedino Grad Pula uključio, i to tek u listopadu, pa je u javnim radovima čišćenja okoliša - putem Herculanee - radilo sedam osoba.

Zanimljivo je da su u ovom gradskom komunalnom poduzeću željeli zaposliti deset radnika, no na burzi nisu uspjeli pronaći toliki broj osoba koji bi bio spreman raditi! Podsjetimo, javni rad ulazi u radni staž, a plaća se utvrđuje temeljem minimalne plaće u Hrvatskoj uvećane za doprinose, koja trenutno iznosi 3.300 kuna bruto, odnosno 2.246 kuna neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo