priča kakva Hrvatskoj treba, ali... / U maloj općini kraj Rijeke sve je više mladih obitelji s djecom, hitno trebaju veću školu i vrtić

Rade u dvije smjene, nemaju dovoljno prostora ni produženi boravak

18.9.2018.
15:28
VOYO logo

Iz Općine Viškovo priča kakva treba cijeloj Hrvatskoj! Dok većina Hrvatske muku muči s iseljavanjem i lošim demogafskim podacima, u općini samo sedam kilometara udaljenoj od centra Rijeke sve suprotno!  Mladih obitelji s djecom ima jako puno. 

Oko 7 i pol ujutro u centru Viškova težak prometni krkljanac. Roditelji učenike nižih razreda mahom dovoze autima, cesta je samo jedna. Do škole se teško probiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljuti me, ali nemamo izbora", kaže Viliam Jakovašić.

"Previše je djece u školi svakako, al' evo trpimo", smatra Ivana Sigmundović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova škola treba im hitno. Rade u dvije smjene, nemaju dovoljno prostora ni produženi boravak, zbog čega 50-ak učenika svake godine odlazi u okolne škole.

"Naša škola je, rekao sam, po kapacitetu predviđena za 600 učenika, po prostoru, a mi imamo 910 učenika", kaže Josip Crnić, ravnatelj OŠ Sveti Matej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upisano je 130 prvašića u pet razreda. Novu generaciju dobila je učiteljica Sandra. 

Prvi sat rezerviran je za malo igre pa malo učenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jako velika brojka, naravno da je teže raditi u školi i razrednom odjelu koji ima veći broj učenika, ali nekako se uspijevamo snalaziti", kaže Sandra Mikšić.

Gužva na hodniku pokazuje sav manjak prostora. U planu je izgradnja nove škole u koju bi se preselila polovina učenika. Neće to biti prije jeseni 2022., uz uvjet da se osigura 55 milijuna kuna. Mala cijena ako je budućnost djece u pitanju i ako netko ne želi i njihov odlazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U općinskom vrtiću izgrađenom prije pet godina ista situacija. 

"Ukupno je upisano 261 dijete, 60 u jaslicama i 201 u vrtiću i na upisima ostalo je neupisano 60 djece u jaslicama i 67 vrtiću", kaže Ingrid Lončarić, ravnateljica dječjeg vrtića Viškovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina radi na rješavanju problema, ali ništa ne ide preko noći. Novac je uvijek problem, ali bez obzira na to što zakon nalaže da lokalna vlast rješava takve probleme, ovo su situacije u kojima mora pomoći i država. Vlasti su puna usta mudre demografske politike, pa je Viškovo prilika da riječi pretvore u djela. 

Građani najavili prosvjed zbog nesnosnog smrada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu doznajemo za očaj građana koji su najavili provjed za deponij Marišćina. Deponij Marišćina je, naime, županijski centar za gospodarenje otpadom koji vrvi gomilama smeća. Nekolicina građana jutros su prosvjedovali ispred zgrade Općine Viškovo. Očajni su, kažu, jer zbog deponija ne mogu normalno živjeti. 

"Ujutro i navečer nepodnošljivo smrdi, ovo je van kontrole", kazao je jedan među okupljenima. Općina ih podržava, načelnica će tražiti zatvaranje deponija ako on ne može raditi u skladu s okolišnom dozvolom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani su izgubili strpljenje. "U subotu radimo još već prosvjed, tzv. Zeleni hod od cetra do deponija", najavili su nam građani.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo