iznimno rijetko / U jednom danu dvije intervencije zbog zmija u Zagrebu. RTL Danas otkriva koga zvati, koju životinju u vrtu zmije ne vole

Na jednom kraju grada zmija je uhvaćena i puštena u prirodu, a na drugom zmija ili možda i više njih danima zadaje glavobolju jednoj obitelji

17.9.2021.
22:00
VOYO logo

Nije nemoguće, ali je iznimno rijetko. Dvije intervencije zbog zmija u Zagrebu u samo jednom danu. 

O čemu je riječ i trebaju li stanovnici Zagreba biti zabrinuti? Odgovore za RTL Danas ima Ružica Đukić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je smukulja dobro prestrašila gospođu koja ju je zatekla ispred vrata svoje kuće. Zmija je uhvaćena i puštena u prirodu. No, na drugom kraju grada, u Stenjevcu, zmija ili možda čak i više njih, danima zadaje glavobolju jednoj obitelji. 

Nikola Opačić iz Zagreba:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije par dana sam kupio lišće ispod živice i ispod lišća sam naišao na smotanu zmiju. Ona se nije pomaknula, ali sam se ja prepao i otišao sam u kuću."

I tako tri puta, tri dana zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, bila je sigurno jedan metar velika, imala je rombove na leđima. Učinilo mi se da je imala rog. To sam u brzini samo vidio zato što sam odmah otišao pse uvest u kuću da ne bi psi došli u kontakt sa zmijom", dodao je.

Dva puta na teren je izlazila i ekipa iz Dumovca. I danas su pregledali dvorište no, kao i dosad, zmija se dobro skrila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko Ozmec, voditelj terenske službe skloništa Dumovec:

"Za nas nije alarmantno jer zmija na području grada ima. Ove godine smo imali 25 intervencija za zmije. Od toga smo devet zmija preuzeli i pustili ih nazad u prirodu." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je bio i jedan piton. Srećom, otrovnica nije bilo.

Ivan Cizelj, zoolog u Zoološkom vrtu Grada Zagreba:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zmije u principu kao svako živo biće mora imati neku hranu, vodu i nekakvo sklonište. Zarasli voćnjaci, zarasle neuređene okućnice u gradu su, u principu, idealna mjesta jer tamo se zavlače nekakvi miševi, ptice kojima se oni hrane."

Svoju okućnicu obitelj Opačić redovito održava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dalje nije u našoj moći. Možemo se nadat da će zahladit i da će se ona zavuć u rupu, a pravo je pitanje šta će bit na proljeće", kaže Opačić.

Pred ovim hladnokrvnim životinjama rijetko će tko sačuvati hladnu glavu. Za one koji se bore istim problemom ili se jednostavno boje zmija utješna je činjenica da će uskoro u hibernaciju, a dobro je znati i da gdje je jež u vrtu, zmija nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo