'U dva mjeseca bez posla će ostati 50.000 ljudi!'

'Hrvati još nisu naučili da ulazak u EU nije dovoljan, nego samo nužan uvjet za bolji život.

2.10.2010.
16:08
VOYO logo

Ljubo Jurčić, čelnik Nadzornog odbora Podravke, koji je to postao na poziv premijerke Jadranke Kosor, za Vjesnik je komentirao temeljne razlike gospodarskog programa koji je nedavno predstavio SDP i Programa gospodarskog oporavka Vlade, te iznosi dosadašnje mane gospodarskih politika.

''Osobno nisam sudjelovao u izradi SDP-ovog gospodarskog programa nego kolega Branko Grčić koji je prije bio moj suradnik, a danas se gotovo svakodnevno čujemo. No taj je program okvir koji će se idućih godinu dana do izbora nadograđivati. Što će izbori biti bliži, to će rješenja morati biti konkretnija'', rekao je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako s druge strane, postoji Program gospodarskog oporavka Vlade koja djeluje operativno, a razlika je u tome što program Vlade mora biti konkretan u provođenju politike, a oporba tek priprema politiku za provođenje.

''Vlada ima i sve institucije potrebne da bi se izradio cjeloviti program, od ministarstava do agencija. Zbog toga se za svaki detalj, od ekonomske, socijalne i svake druge politike, može i mora ići do konačnog rješenja. Oporba sad može samo naglašavati svoj smjer i okvir u kojem bi tražila rješenja kad dođe na vlast'', kazao je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kakv gospodarski program treba Hrvatskoj Jurčić je odgovorio kako Hrvatska ima ekonomski i socijalni sustav koji se ne može popraviti nego se mora potpuno mijenjati.

''To sam osobno govorio i prijašnjem premijeru jer popravak samo pojedinih dijelova u sustavu, koji proizvode gubitke i deficite, apsolutno nema uspjeha. Ni jedna reforma pojedinačno, bila to mirovinska, zdravstvena, industrijska ili koja druga, ne može uspjeti sama za sebe nego se čitav sustav mora presložiti. Hrvatska treba veliku transformaciju. Tražiti spas u jednoj mjeri, bio to neki porez ili rasterećivanje cijene rada, nema efekta jer treba mijenjati sustav. No to se ne vidi ni u jednom od ova dva programa'', poručio je nekadašnji SDP-ov kandidat za premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurčić također smatra kako ulaskom u EU hrvatsko gospodarstvo neće uzletjeti.

''To je zabluda jer Rumunjska i Bugarska sedam godina nakon ulaska u EU moraju spašavati stanje snižavanjem standarda za 20 i 30 posto. I Mađarska je bila perjanica tranzicije i EU pa je 2006. njen standard svejedno pao za 30 do 40 posto. Ni Grčku nije spasilo što je u Uniji, a probleme imaju i Španjolska i Italija. Hrvati još nisu naučili da ulazak u EU nije dovoljan, nego samo nužan uvjet za bolji život. Neće nas spasiti ni strane investicije jer one nikoga nisu razvile. Njihov učinak u povećanju zaposlenosti je prvotan, no nakon druge ili treće faze, njihov se kapital iznosi vani. No, na primjeru Irske se vidjelo da taj isti kapital bježi kad dođe kriza'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurčić je naglasio i da Hrvatsku do kraja godine očekuje i snažan porast nezaposlenosti.

''Bez posla će ostati 50.000 ljudi do kraja godine ili početka iduće godine. To je razdoblje najbolji pokazatelj realne nezaposlenosti jer se tržište čisti od sezonskih radnika'', upozorio je Jurčić dodavši da će iduće godine standard građana biti za pet posto manji nego ove godine, odnosno živjet ćemo pet posto lošije, piše Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201009290041006 arti-201004290616006

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo