IMAO JE 9 GODINA / U Dubrovniku počinje suđenje za smrt malenog Gabrijela Bebića

Image

Dječak je preminuo 2018. godine, a suđenje započinje godinu dana nakon potvrđivanja optužnice protiv tri liječnice Hitne pomoći u Metkoviću i jedne medicinske sestre iz Doma zdravlja koje DORH sumnjiči da su skrivile njegovu smrt

22.5.2023.
9:59
VOYO logo

Na Općinskom sudu u Dubrovniku počinje suđenje zdravstvenim djelatnicama iz Metkovića koje se tereti za smrt dječaka Gabrijela Bebića koji je preminuo u prosincu 2018. godine.

"Okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke", stoji u optužnicu, a predmet vodi Ilka Markić, sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Dubrovniku, a rasprava se održava tri dana zaredom. Danas, te 23. i 24. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak je preminuo 2018. godine, a suđenje započinje godinu dana nakon potvrđivanja optužnice protiv tri liječnice Hitne pomoći u Metkoviću i jedne medicinske sestre iz Doma zdravlja koje DORH sumnjiči da su skrivile njegovu smrt.

Image
Nakon više od dvije godine /

Nakon što je podignuta optužnica protiv četiri djelatnice bolnice zbog smrti dječaka Gabrijela, evo što na sve kaže njegov otac

Image
Nakon više od dvije godine /

Nakon što je podignuta optužnica protiv četiri djelatnice bolnice zbog smrti dječaka Gabrijela, evo što na sve kaže njegov otac

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 11. veljače 2021. nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona. (19. 2. 2021.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca. 2018. godine, su, tereti ih se propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju. Tereti ih da su dijete vratila na kućno liječenje, a u tim okolnostima je četvrtookrivljenica (1972.) odbila, tereti ju se

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećeokrivljenoj (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije stavlja se na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i to da je životno ugrožen, niti da je o tome obavijestila liječnika pa je zbog toga kao i prethodno neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica došlo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Dijete je, unatoč kasnijem prijevozu i hospitalizaciji u KBC-u Split i intenzivnom liječenju uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.", stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva koje objavljenog u veljači 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam se teško, Gabrijela ništa ne može vratiti, a ovo radim za svu djecu Metkovića, da se nikome ništa više ne desi", rekla je Gabrijelova majka kada je potvrđena optužnica.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo