U KB DUBRAVA OPET NESTALO STRUJE: / 'Provaljeno je u ormarić i netko je teškim predmetom razvalio sklopku'; Oglasio se i Beroš

Image
Foto: Pixsell

Prema prvim, neslužbenim informacijama do nestanka struje došlo je na jednom katu bolnice

7.11.2020.
13:57
Pixsell
VOYO logo

U KB Dubrava jutros je ponovno nestalo struje, a policijski očevid je u tijeku, doznaje Jutarnji.

Prema prvim, neslužbenim informacijama, do nestanka struje došlo je na jednom katu bolnice te je utvrđeno da nije bilo kvara nego je riječ o ljudskom faktoru. Čini se kako je netko namjerno oštetio sklopke, javlja Jutarnji. Istraga je u tijeku, policija je pozvana. Iz PU zagrebačke Jutarnji doznaje kako su njihovi službenici već na terenu i utvrđuju se okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Silvio Bašić za RTL.hr je potvrdio daje došlo do nestanka struje te kazao kako je netko razvalio sklopku.

"Mogu potvrditi da je provaljeno u ormarić sa strujom i da je netko fizički, teškim predmetom razvaljena, odnosno uništena sklopka te da je zbog toga nestalo struje u jednom dijelu bolnice. Srećom ne u onom u kojem su pacijenti, pa nitko nije bio ugrožen, nego u onom gdje je informatička oprema. Netko je razvalio i razbio", rekao je Bašić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Duboko sam potresen

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list je potvrdio kako je policija u bolnici. "Nešto poslije 12 sati nazvao me ravnatelj Ivica Lukšić i obavijestio da je došlo do nestanka struje za koji se sumnja da nije nastao slučajno. Odmah sam zatražio da obavijesti sve nadležne službe i pojača nadzor u bolnici svih vitalnih dijelova. To je odmah učinjeno", rekao je Beroš i dodao kako je duboko potresen i samom pomisli da bi netko takvo što učinio namjerno.

"Zaključke nećemo donositi prije nego što policija završi s istragom, a ono što kao ministar mogu potvrditi jest da, srećom, nitko od pacijenata nije nastradao zbog ove situacije. Ravnatelj je reagirao promptno", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KB Dubrava: Prekid je trajao sat i pol

Iz KB Dubrava su se o nestanku struje oglasili priopćenjem. Prenosimo ga u cijelosti:

"Jutros je na kraće vrijeme u Kliničkoj bolnici Dubrava ostao bez struje dio drugog kata bolnice na kojem se ne nalaze pacijenti, već prostori u kojima liječnici u kompjutore upisuju podatke o bolesnicima, tijeku liječenja i terapijama, te rasvjeta u hodnicima. Tehnička služba bolnice osigurala je napajanje električnom energijom uspostavom novog izvora. Rukovoditelj tehničke službe bolnice Elkaz Čehajić ustanovio je da je mehanički oštećena brava na ormaru u kojem se nalazi električna sklopka za strujni krug u tom dijelu bolnice, te da je, očito, teškim predmetom razvaljena sklopka, zbog čega je nestalo struje na drugom katu zgrade bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prilikom jutrošnjeg dolaska u zgradu bolnice obaviješten sam od dežurnog električara da je nestalo struje u hodnicima i dijelu prostorija na drugom katu zgrade koji koriste liječnici radi obavljanja administrativnih poslova, odnosno upisa podataka o pacijentima, tijeku liječenja i svim drugim podacima“ - navodi Elkaz.

Čehajić i dodaje: „Odmah smo pristupili osiguranju električne energije premještanjem druge sklopke na mjesto oštećene. Prekid je trajao oko sat i pol vremena.“ O navedenom događaju vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice prof. dr. sc. Ivica Lukšić obavijestio je ministra zdravstva prof. dr. sc. Vilija Beroša i predsjednika Upravnog vijeća bolnice i državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva prof. dr. sc. Silvija Bašića, a cijeli događaj prijavljen je policiji na daljnje postupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom v.d. ravnatelja Lukšića u bolnici su, poučeni ovim i ranijim događajem nestanka struje u nedjelju, 1. studenog ove godine, uvedene dodatne mjere zaštite objekta, te strožu kontrolu i evidentiranje ulaza i izlaza iz zgrade, a sve s ciljem da se omogući potpuna sigurnost pacijenata i bolničkog osoblja u ovom središnjem objektu u Zagrebu u kojem se liječe oboljeli od bolesti covid-19.

„Očito ovakvi događaji više nisu rezultat slučajnosti, jer za razbiti vrata na ormaru i teško oštetiti masivnu električnu sklopku potrebno je imati namjeru, vremena i teškog alata. Najkraće, ovo se može smatrati namjernim oštećenjem, a nadam se da će policija, kojoj je prijavljen cijeli događaj, utvrditi sve činjenice i odgovorne. Ono što je važno, poduzeli smo i dodatne mjere zaštite objekta i sigurnosti pacijenata i osoblja bolnice“ - izjavio je v.d. ravnatelja Klinike bolnice Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić.", stoji u priopćenju iz KB Dubrave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo