TURISTIČKI RADNICI NA LISTI PRIORITETA ZA CIJEPLJENJE: / Neki od njih cijepit će se u svibnju? 'To je promotivna poruka'

Image

U prioritet prve skupine spada operativno osoblje hotela, dakle zaposlenici recepcije, odjela hrane i pića, domaćinstva i sl.

25.3.2021.
15:20
VOYO logo

Na službenoj stranici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), objavljena je preporuka njihova šefa Eduarda Andrića, u vezi cijepljenja turističkih radnika protiv koronavirusa.

"Vezano uz mogućnost cijepljenja turističkih radnika protiv COVID-19 obaviješteni smo da je Ministarstvo turizma i sporta dostavilo dopis u kojem navode da je odlučeno da se nastavno na daljnji proces cijepljenja šire populacije među prioritetne skupine uvrsti i turističke djelatnike kako bi se i na taj način osigurala što bolje epidemiološka situacija u uvjetima pojačanih kontakata. Cijepljenje je organizirano prema prioritetima", objavljeno je na stranici STUH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF STOŽERA O KONTROLAMA TIJEKOM USKRSA: /

'Okupljanja su rizična, ali ono što je privatno ostavljamo na savjest svakom od vas'

Image
ŠEF STOŽERA O KONTROLAMA TIJEKOM USKRSA: /

'Okupljanja su rizična, ali ono što je privatno ostavljamo na savjest svakom od vas'

Tko spada u prvi, a tko u drugi prioritet?

Kako se navodi, u prioritet prve skupine spada operativno osoblje hotela, dakle zaposlenici recepcije, odjela hrane i pića, domaćinstva i sl., ali i djelatnici koji su svakodnevno u neposrednom kontaktu s tim zaposlenicima. Pod prioritet broj dva dolazi administrativno osoblje i radnici koji rade na dislociranoj lokaciji i koji nisu u dnevnom kontaktu s djelatnicima iz prve prioritetne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposleni u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti svakako su oni najizloženiji kontaktima s većim brojem ljudi, a mnogi od vas zbog prirode posla nisu u mogućnosti održavati fizičku udaljenost od drugih osoba, stoji u objavi STUH-a.

"S obzirom na to da turistička sezona, kako ova, tako gotovo sigurno i sljedeća, uvelike ovisi o procijepljenosti građana, a posebice vas u djelatnostima ugostiteljstva i turizma te da vaša radna mjesta kao i plaće uvelike ovise o uspješnosti sezone, najčvršće vam preporučujemo da se prijavite za cijepljenje, prvenstveno kako biste sačuvali vlastito zdravlje i život, ali i zdravlje i život tako željenih turista, turističku sezonu, radna mjesta i plaće", savjetuje predsjednik STUH-a Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o 50.000 turističkih djelatnika koji bi se trebali cijepiti, a zaposlenici iz prve prioritetne skupine mogli bi doći na red u svibnju, uz uvjet da bude cjepiva.

'IMAMO DRAMATIČAN RAST'; Čini se da popuštanja neće biti, a uvođenje još strožih mjera? 'Nadam se da će nam brojke pomoći…'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjak cjepiva kao problem

Cijepljenje turističkih djelatnika samo je jedna od pripremnih stvari za ovogodišnju turističku sezonu. Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, za Glas Istre je rekao kako moramo hrabrije pokrenuti organizaciju i što prije osigurati dovoljnu količinu cjenovno prihvatljivih i brzih testova. Osvrnuo se i na cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz testove, važno je i što prije krenuti s cijepljenjem turističkih djelatnika jer je to jedna od najjačih promotivnih poruka koju u ovom trenutku možemo poslati", veli Ostojić za Glas Istre.

Manjak cjepiva je jedan od problema jer se zbog toga ni među ostalim kategorijama stanovništva ne provodi željenom dinamikom i brzinom. Isto tako, problem je koje bi turističke firme sigurno rado riješile i samostalnom kupnjom cjepiva i cijepljenjem zaposlenika kada bi to bilo moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, to bi učinili kada bi cjepivo bilo dostupno na slobodnom tržištu.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo