Turisti nakon liječenja bježe iz bolnica zbog računa

Kada nakon liječenja turistima ispostave račun, tvrdi osoblje zadarske Opće bolnice, oni se prave ludi i tvrde da nisu znali da trebaju platiti, te vrijeđaju medicinske sestre.

10.8.2010.
22:48
VOYO logo

Na Hitnom prijemu zadarske Opće bolnice od početka turističke sezone broj intervencija povećao se za 30 posto, ali istodobno s tim povećala se i glavobolja bolničkog osoblja koje stranim gostima mora ispostaviti račun za liječenje.

Medicinske sestre na bolničkom prijemu već su na rubu živaca, jer polovicu radnog vremena moraju potrošiti na natezanje s turistima i utjerivanje dugova, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad im damo račun prave se mutavi ili ludi, tobože nisu znali da moraju platiti. Lažno se predstavljaju, prave se da su izgubili putovnicu i dokumente, da ne znaju jezik, a kad to ne upali počinju plakati da nemaju novca. To natezanje traje satima, zovu svoje osiguranje pa se s njima raspravljaju. Sad smo imali takav slučaj da je jedan rumunjski turist zvao svoje osiguranje u Bukurešt. Naši u administraciji troše toliko energije na takve scene da već izluđuju s naplatom računa'', rekao je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice dr. Neven Birkić.

Najveći pritisak je na odjelima Kirurgije, Interne i Neurologije, a posebna je priča u Zaraznoj gdje su prošle godine medicinske sestre imale toliko problema s naplatom računa turistima da je u više navrata bila pozivana i policija. Pacijenti su ih vrijeđali, prijetili im, bježali s odjela... Noćne smjene, kažu sestre, pretvarale su se u noćnu moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija, međutim, nije im mogla pomoći, a bolnica u ovakvim situacijama u pravilu ostaje kratkih rukava.

Naime, činjenica koja uvelike otežava naplatu računa jest da bolnica nakon pružanja hitne medicinske pomoći od pacijenta koji nema osiguranje nema pravo uzimati putovnicu ni dokumente, ukoliko on to ne želi. Isto tako, nema ga pravo zadržavati do dolaska policije pa neosigurani strani turist ima pravo odšetati iz bolnice u bilo kojem trenutku i iza sebe ostaviti neplaćeni račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što zbog neplaćenih troškova za liječenje, što zbog neplaćene participacije turisti su zadarskoj bolnici lani ostali dužni preko 370 tisuća kuna.

''A kad mi taj dug pošaljemo Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje oni ga ne žele platiti, jer pacijent nije potpisao izjavu da ne želi platiti račun. Pa tko će takvo nešto potpisati svojim imenom i prezimenom? Svake godine nakon turističke sezone ostane mnoštvo neplaćenih računa, ali jednostavno ne znamo kako to zaustaviti. Pacijentu se pomoć mora pružiti'', zaključila je za Slobodnu DalmacijuVesna Zubčić, pomoćnica ravnatelja za financijska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003160116006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo