ŠTO JE U ZRAKU? / Tržnica u Osijeku bila puna, a u dijelu grada detektiran formaldehid: 'Ne znamo koliko je opasna situacija'

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Kroničnim bolesnicima, djeci i trudnicama, savjetovano je da borave u zatvorenom prostoru, da ne izlaze iz kuća

7.10.2023.
23:16
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

I nakon četiri dana i dalje su vatra i gusti dim na poprištu nezapamćenog požara u Osijeku. Proglašeno je stanje velike nesreće. Vjetar nosi dim prema gradu te se osjeća miris izgorene plastike. Građanima je preporučeno da ne izlaze van, a organizatorima manifestacija da ih odgode, javlja Danas.hr.

POGLEDAJTE VIDEO: Miris plastike širi se Osijekom, ali tržnica je danas bila puna: 'Sve ćemo oprati dobro!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutros smo krenuli u 7 sati, koristimo vatrogasna vozila, vatrogasne cisterne, a isto i robot Civilne zaštite, ali i dalje veliki gusti dim ide prema Osijeku", kazao je zapovjednik JVP-a Osijek Goran Ivković.

Mjerenja su utvrdila onečišćenje zraka s povećanim brojem lebdećih čestica. "Baš kad sam izašla na balkon počela sam kašljati, baš se osjetilo da je očito dim se spustio", rekla je Božena iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRAHUJU ZA RADNA MJESTA? /

Procurile poruke koje su dobili radnici 'Drave': 'Svima je stigao poziv na prosvjed i morali su izaći na njega'

Image
STRAHUJU ZA RADNA MJESTA? /

Procurile poruke koje su dobili radnici 'Drave': 'Svima je stigao poziv na prosvjed i morali su izaći na njega'

Anton je, pak, rekao da se ne boji, ali da treba biti oprezan, dok je Ivanka šokirana: "Bez riječi, bez riječi, gušimo se – evo sad sam masku skinula."

Dok se ispituje je li tlo zagađeno i je li opasno konzumirati voće i povrće, osječka tržnica je puna. "Oprat ćemo dobro i dobro je. Pa nismo toliko zabrinuti za zdravlje. Rekli su da nije toliko onečišćeno i sve je OK", rekle su Branka i Jasmina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne zadržavajte se vani!'

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić opomenuo je građane da se ne zadržavaju vani. "Ne zadržavati se na otvorenom, tko ne mora neka ne izlazi. Također preporuka da se za subotu i za nedjelju odgode sve manifestacije."

Proglašeno je stanje velike nesreće i zatraženo od Vlade da proglasi ekološku katastrofu. "Ugrožava živote i zdravlje ljudi, životinja, ugrožava hranu koju konzumiramo, ugrožava vodu koju pijemo i ugrožava zemlju od koje živimo", rekao je župan Ivan Anušić te tvrdi da je na 17 hektara površine bilo deponirano više plastike nego što je bilo dopušteno, a to, istaknuo je, pokazuju i satelitske snimke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anušić tvrdi da želi da se radnici postrojenja, koje će pozvati na razgovor, što prije vrate na svoja radna mjesta, ali i da nijedna tvornica ne može ugrožavati 200 tisuća stanovnika koji žive u okruženju.

"Ja se iskreno nadam da će se ovo sve završiti i da će ponovno funkcionirati Drava International, ali s jednom razlikom – da radi po zakonu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer Civilne zaštite temeljem rezultata mjerenja kakvoće zraka sutra će dati i preporuku vezanu uz održavanje nastave u školama.

'Detektiran je formaldehid'

Prim dr. sc. Senka Samardžić je u razgovoru za Dnevnik HRT-a predstavila najnovije podatke iz analize zraka koja je u Osijeku provedena na dvije lokacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas su izvršena mjerenja u Osijeku na dvije lokacije zbog promjene smjera vjetra. Po indeksu kvalitete zrak je bio prihvatljiv u jednom dijelu grada, kod križanja Kneza Trpimira i Europske Avenije, dok je u drugom dijelu grada, kod Osnovne škole Ljudevita Gaja, indeks kvalitete loš i detektiran je formaldehid. Ne znamo koliko je opasna situacija, ovisi o tome koliko će trajati", kazala je.

Pozvala je kronične bolesnike i djecu, trudnice, da borave u zatvorenom prostoru, da ne izlaze iz kuća te da ne obavljaju nikakve aktivnosti na otvorenom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo bi nositi masku FFP2, pogotovo u onim područjima gdje se osjeti miris dima i u onim područjima gdje je bilo intenzivnije isparavanje", upozorila je.

"Govorimo o mikroklimatskim uvjetima i intenzitetu vjetra, ovisi koliko je dugo gorjelo i kolika je bila temperatura plamena. Sve preporuke koje smo donijeli prvi dan vrijede i dalje", rekla je dr. Samardžić i pozvala građane da prate informacije na stranicama HZJZ-a i civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo