Trudnice će otpuštati, smanjivati rodiljne naknade i "posuđivati" radnike za manju plaću

Ženska fronta uputila je nekoliko amandmana na Prijedlog zakona o radu, koji je danas uručen saborskim zastupnicima.

9.7.2014.
16:51
VOYO logo

Kako ističu u svom priopćenju koje su uputile medijima, Ženska fronta za radna i socijalna prava odlučila je javno reagirati na negativne tendencije neoliberalizacije društva, osiromašenje, diskriminaciju i ugrožavanje smjera društvenog razvoja.

S obzirom da Prijedlog zakona o radu nalaze spornim u nekoliko odredbi, predlažu odbacivanje svih dijelova zakona koji izravno narušavaju ravnopravnost radnika i poslodavca na tržištu rada, odnosno smanjuju, te krše osnovna ljudska i radnička prava, a osobito novih instituta s kojima javnost nije upoznata kroz javnu raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita trudnica

Novim se ZOR-om određuje da je u sporu između poslodavca i radnice nadležan samo doktor specijalist medicine rada, koji ocijenjuje jesu li poslovi na kojima radnica radi odgovarajući. Ženska fronta traži da u sporu između poslodavca i radnice može odlučivati samo ovlašteno liječničko povjerenstvo tijela državne vlasti, a ne liječnik pojedinac – specijalist medicine rada.

Ženska fronta tvrdi i da novi Prijedlog unosi mogućnost smanjenja rodiljnih naknada, što žele spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekovremeni rad

Kako tvrdi Ženska fronta, novi Prijedlog ZOR-a omogućava poslodavcu manipulaciju s hitnim prekovremenim radom jer omogućuje da je za njegovo ishodovanje dovoljan i usmeni zahtjev poslodavca (koji on retroaktivno u roku od 7 dana mora samo pisano potvrditi). Radnik, dakle, nije u poziciji odbiti takav rad jer će biti kažnjen ili čak izgubiti posao, a poslodavcu se omogućuje „antidatiranje“ i lažiranje kod evidencije radnog vremena.

Posuđivanje radnika

U novom Prijedlogu uvodi se mogućnost ustupanja radnika na 6 mjeseci unutar povezanog društva, što je istovrsno propisivanju internog lizinga "svojih" radnika, odnosno ustupanju radnika u podnajam. Ženska fronta ističe da je tu riječ o teškom kršenju načela ravnopravnosti stranaka ugovora jer one nisu povezana društva poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ovom članku svi radnici, uključujući ranjive skupine radnika i radnica u Hrvatskoj (samohrani roditelji, trudnice, invalidi, radnici koji su u opasnosti od nesporedne invalidnosti...) mogu biti "dani" u interni lizing. K tome, ostaje posve nejasno prenose li se kod drugog poslodavca ista prava radnika (zadržava li istu plaću i jednake uvjete rada) ili radniku pripada pravo na veću ili manju plaću i bolje ili lošije uvjete rada kod drugog poslodavca. U Ženskoj fronti osobito spornom drže činjenicu da nema odredbe o zaštiti i prekršajnoj odgovornosti poslodavca ukoliko se radnika ustupanjem, tj. internim lizingom stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na njegovo dotadašnje radno mjesto i uvjete rada.

Ženska fronta naglašava da je agencija za privremeno zapošljavanje poslodavac te da za nju moraju vrijediti ista pravila kao i za ostale poslodavce u Hrvatskoj. Time upozoravamo na neprimjreno izravno pogodovanje agencijama za privremeno zapošljavanje, budući da se time narušavaju uvjeti rada, kao i cijena rada radnika stalno zaposlenih kod korisnika, a koji rade na neodređeno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo