TRGOVCI I UGOSTITELJI IZGUBILI SU ČAK 8,8 MILIJARDI KN! / Jesen i zima bit će posebno teški. A još ako dođe i drugi val zaraze...

Image
Foto: Pixsell/Profimedia

Porezna uprava je, prema podacima s fiskaliziranih računa u razdoblju od 24. veljače do 17. svibnja, utvrdila pad prihoda od 8,8 milijardi kuna u odnosu na isto razdoblje lani

20.5.2020.
13:50
Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Iako je još rano govoriti o godišnjim rezultatima u ugostiteljstvu, turizmu i trgovini podaci o fiskaliziranim računima potvrđuju kako će se upravo u tim sektorima dogoditi najveći pad prihoda. Naime, podaci Porezne uprave pokazuju kako su svi u sustavu fiskalizacije od 24. veljače do 17. svibnja izgubili čak 8,8 milijardi kuna prihoda. Tako je u ovom razdoblju zabilježeno samo 30,9 milijardi kuna prometa, dok je u istom razdoblju lani on iznosio 39,71 milijardu kuna, doznaje Novi list.

Gubitak prihoda veći od 22 posto zabilježen je i u razdoblju od 24. veljače do 17. ožujka, kada je gospodarstvo funkcioniralo bez restrikcija unatoč pojavi koronavirusa. No, takav gubitak znači i barem 2,2 milijarde kuna koje država nije uspjela prikupiti od PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći pad od čak 71,87 posto u odnosu na lani, odnosno 2,82 milijarde kuna manje, zabilježen je u djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Izgubljeno je i 732 milijuna kuna prihoda u svim djelatnostima u prvom tjednu svibnja, odnosno tijekom priprema za popuštanje mjera. U ugostiteljstvu i smještaju promet je tada iznosio tek 43.685 milijuna kuna, odnosno čak devet puta manje, nego u istom tjednu 2019. godine. Otvaranje kafića i restorana zabilježeni su i nešto bolji rezultati, no 143,78 milijuna kuna je samo 35 posto prihoda iz istog lanjskog tjedna.

Image
PLENKOVIĆ NAJAVIO PAD BDP-A OD 9,4%: /

Marić tvrdi: 'Bit će gore nego 2008.'; Vlada ograničila cijenu zaštitnih maski

Image
PLENKOVIĆ NAJAVIO PAD BDP-A OD 9,4%: /

Marić tvrdi: 'Bit će gore nego 2008.'; Vlada ograničila cijenu zaštitnih maski

Minus od 10 posto

Iako je Vlada uložila napore da postigne značajno povećanje prihoda u državni proračun do kraja godine, ekonomski analitičar Željko Lovrinčević tvrdi kako bi osnovica za obračun PDV-a mogla biti 25 do 30 posto niža nego lani, što znači i gubitak od 14 milijardi kuna. Još dvije milijarde država bi, po njegovoj procjeni, mogla izgubiti zbog novog pravila o naplaćivanju PDV-a po realizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska će i bez drugog vala imati deset posto pada gospodarstva i možda deset posto deficita jer još nitko ne zna koliko će pomoći samo za održavanje na životu trebati javnim tvrtkama, a ne znamo ni koliki će minus biti u Zagrebu. Na kraju bi deficit konsolidirane države, znači one koja uključuje i lokalne vlasti, mogao biti oko deset posto BDP-a", procjenjuje Lovrinčević.

Vlada je planirala proračunski minus od 25,34 milijarde kuna, a ako se obistini Lovrinčevićeva procjena, minus bi mogao doseći i 36 milijardi kuna. To bi značilo i teži oporavak gospodarstva u sljedećoj godini, bez obzira na prognozirani rast BDP-a od šest ili sedam posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo tromjesečje ove godine neće biti nekog velikog pada ili ga uopće neće biti, ali onda će radi toga u prvom tromjesečju sljedeće godine pad biti možda pet ili šest posto, jer ne vjerujem da ćemo se do tada i bez drugog vala epidemije oporaviti. Do sljedećeg Uskrsa, kad bi taj oporavak mogao započeti, ako zdravstvena slika u cijelom svijetu bude dobra, imat ćemo šest do osam teških mjeseci. Ali ni 2021. godine neće se sve vratiti na staro, vrijedit će nova pravila i to će utjecati na gospodarstvo", smatra Lovrinčević.

Pad turizma će povući sve

Za koji tjedan će se ukinuti Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta, što znači i novi val otkaza te smanjivanje potrošnje. Najviše će biti pogođen turizam, a posljedično i sve druge grane gospodarstva. Lovrinčević kaže kako će jesen i zima biti posebno teški za hrvatsku ekonomiju, čak i bez drugog vala koronavirusa. U slučaju da se on pojavi, posljedice ponovnog zatvaranja gospodarstva bile bi nesagledive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pad potrošnje zbog turizma neće se osjetiti samo u ugostiteljstvu ili smještaju, nego i u maloprodaji, jer turisti su kupovali i po dućanima u Hrvatskoj. Zbog turizma će pasti i prodaja automobila, plovila. Ne treba zaboraviti i da će za koji mjesec nestati brojna 'fantomska' radna mjesta koja se trenutno održavaju samo zahvaljujući potporama koje Vlada isplaćuje i to će dodatno smanjiti domaću potrošnju. Uz to, tvrtke će unatoč odgodama morati početi plaćati svoje porezne obveze koliko god to još odgađali", zaključio je Lovrinčević.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo