KRAJ PAKLENOG VIKENDA / Toplinski val popušta, meterolog najavio nestabilnu atmosferu: 'Bit će pljuskova s grmljavinom, ponegdje i olujnih nevremena'

Image
Foto: Dino Stanin/Bruno Fantulin/Srecko Niketic/Pixsell

Prošlog je vikenda, primjerice, na meteorološkoj postaji Rab izmjereno čak 39,5 °C, a Zadar Puntamika 39,0 °C, kao nikada do sada u znanoj povijesti službenih mjerenja

7.8.2022.
9:20
Dino Stanin/Bruno Fantulin/Srecko Niketic/Pixsell
VOYO logo

Treći toplinski val koji je "pržio" Hrvatsku posljednjih dana napokon je počeo popuštati. Tako se u nedjelju i veći dio sljedećega tjedna očekuje najviša dnevna temperatura zraka niža nego u prve dvije trećine produljenog vikenda.

Prošlog je vikenda, primjerice, na meteorološkoj postaji Rab izmjereno čak 39,5 °C, a Zadar Puntamika 39,0 °C, kao nikada do sada u znanoj povijesti službenih mjerenja koja je na tim meteorološkim postajama DHMZ-a počela 1978., odnosno 1961. godine, prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom će nam dolaziti malo hladniji zrak pa će se sve manje ljudi moći žaliti na "vruć vjetar". Valja spomenuti kako će sjeverni i sjeveroistočni vjetar u kopnenom području i dalje povremeno biti i jak, a bura na Jadranu mjestimice na udare i olujna, i to ne samo podno Velebita, nego i još kojegdje.

Manje vruće

Atmosfera će biti znatno nestabilnija nego prošlih dana pa će povremeno biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i u obliku olujnih nevremena, i to uglavnom u unutrašnjosti, ali se ne smiju isključiti ni na Jadranu. Na žalost, prognoza gdje će ih i kada biti, i u kojem obliku, nije pouzdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nedjelju na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Uz umjerenu naoblaku, mogući su lokalni pljuskovi i grmljavima. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, a dnevna između 29 i 32 °C.

Image
'SIGURNO ĆE SE PROŠIRITI' /

Na Velebitu gori već sedmi dan: Opasnost od širenja raste zbog eksplozija zaostalih mina i bure koja jača

Image
'SIGURNO ĆE SE PROŠIRITI' /

Na Velebitu gori već sedmi dan: Opasnost od širenja raste zbog eksplozija zaostalih mina i bure koja jača

Manje vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mogući su pljuskovi i grmljavina. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorskim krajevima djelomice sunčano, samo je ponegdje moguć kratkotrajan pljusak. U noći i ujutro puhat će jaka, podno Velebita i olujna bura, koja će tijekom dana malo oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 22 i 26 °C. Dnevna od 25 do 27 °C, na moru između 31 i 33 °C.

Image
Foto: DHMZ

Novi tjedan donosi pljuskove

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, a u njezinoj unutrašnjosti, uz umjeren razvoj oblaka, može biti lokalnih pljuskova. Puhat će povremeno umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 23 °C, uz obalu između 25 i 29 °C, a dnevna od 33 do 37 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčana vremena. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni."

"Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito u ponedjeljak, a u utorak uglavnom na istoku. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano i vruće, ali ne i potpuno stabilno. Ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova, ponajprije na južnom dijelu. Puhat će umjerena i jaka, u utorak na sjevernom dijelu i olujna bura, a na južnom većinom umjeren sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo