Gost RTL Direkta / Tomislav Ćorić: 'Nikoga nećemo tražiti da nam da potporu, ucjenjivanje HDZ-a nije opcija'

Vlada bi, kaže Ćorić, već u prvoj godini mandata mogla smanjiti porez na dobit i porez na dohodak

6.7.2020.
22:15
VOYO logo

Ključno je pitanje žele li Andrej Plenković i HDZ imati Vladu koja će imati snažnu potporu u Saboru, ali će se zauzvrat morati odreći nekog resora ili se neće htjeti odreći ničega, ali uz cijenu tanke većine u kojoj se nitko ne smije ni prehladiti, a kamoli završiti u izolaciji.

Jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića koji sudjeluje u svim tim političkim pregovorima i kombinacijama je njegov ekonomski strateg ministar Tomislav Ćorić, koji je bio gost RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo našim rezultatom i uz potporu zastupnika nacionalnih manjina te HNS-a i Reformista na 76, no moramo do sljedeće nedjelje pričekati jer će se na dva mjesta ponoviti izbori i onda ćemo tek imati službene rezultate. Vjerujemo da će nas u međuvremenu i druge zastupnice i zastupnici prepoznati i da bi potpora mogla biti veća. Ono što je sigurno, HDZ sigurno neće ići u bilo kojem smjeru s idejom da nama netko da potporu. Mi smo s ovom većinom zadovoljni već sada", rekao je Ćorić.

"Svi što su neki na hrvatskoj političkoj sceni prije ovih izbora, još u petak, priželjkivali, da će nas na bilo koji način ucijeniti, to više nije opcija", poručio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sastavlja novu vladu /

Plenković smanjuje broj ministarstava: Božinović i Marić ostaju u Vladi, evo tko bi mogao 'letjeti'

Image
sastavlja novu vladu /

Plenković smanjuje broj ministarstava: Božinović i Marić ostaju u Vladi, evo tko bi mogao 'letjeti'

Ćorić vjeruje u manji pad BDP-a od projekcija

Plenković je rekao da nema puno vremena, da parlamentarnu većinu i Vladu treba sastaviti što prije. Gdje je žurba?

"Premijer je prije svega mislio na ekonomske okolnosti. Usred pandemije koronavirusa cijelo europsko i svjetsko gospodarstvo bilo je zaključano, to nosi sa sobom pad BDP-a. Ono što čujem od kolege Cappellija je da mi, unatoč dosta kompleksnim okolnostima možemo postići više od 30 posto od lanjske sezone, a sve procjene su bile rađene na prognozi do 30 posto", objasnio je Ćorić koji vjeruje da bi pad BDP-a mogao biti manji od projiciranih 9,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić ističe da je "važno da se u jesen uđe s Vladom koja ima mandat ići usmjeru daljnjeg namirenja financijske likvidnosti zemlje".

"To je veoma bitno usred deficita koji će ove godine prema projekcijama premašiti 20 milijardi kuna. Važno je da u deveti mjesec uđemo s Vladom koja funkcionira. Upravo u tom smjeru idemo, to će se i dogoditi", rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi stup je siguran"

Koje će biti prve mjere?

"Smjer u kojem ćemo ići je donošenje dodatnih eventualnih gospodarskih mjera. Ukoliko ova mjera koja trenutno ide ne bude dovoljna, ići ćemo s jačanjem. Prije svega moramo vidjeti kako i na koji način će proći", rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demantirao je da izjave nekih ekonomskih analitičari da će situacija s deficitom biti toliko loša da će se ići u nacionalizaciju drugog mirovinskog stupa. "Drugi stup je siguran", poručio je Ćorić.

Građani, kaže Ćorić, manje poreze mogu očekivati već na početku mandata: "Naš program za naredne četiri godine je jasan, ali ono što prvo građani mogu očekivati je smanjivanje izravnih poreza, a to su porez na dohodak i porez na dobit. Nadamo se da se s tim moglo ići u prvoj, eventualno drugoj godini mandata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da će se smanjiti broj ministarstava, no ne i na koliko. A vidi li sebe na čelu nekog potencijalnog "megaministarstva"?

"Ni do sada nije bilo pa ni sada nije bitno gdje se ja vidim, bitno je gdje me vide vrh HDZ-a i premijer Plenković", odgovorio je na kraju Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo