NAKON SMJENA / Tomašević: 'Ravnateljica KB-a Sveti Duh ima moju podršku. Zašto ne bi imala?'

'Ono što je Uprava bolnice rekla i gradska vlast jest da je ono što je bilo neprihvatljivo ako se dogodilo i ako se događa. Pravilnik je jasan o postupanju s umrlima jasno utvrđuje koja je procedura. Koristi se 12 rashladnih uređaja, ako slučajno taj dan ima više umrlih i to nije dovoljno - moraju se staviti na kolica, umotani u plahte', rekao je Tomašević

18.5.2023.
13:18
VOYO logo

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da ravnateljica KB-a "Sveti Duh" Ana-Maria Šimundić ima njegovu podršku jer utvrđuje odgovornost u slučaju postupanja s tijelima umrlih pacijenata u Zavodu za patologiju kao što je i obećala, a odgovorni su sankcionirani.

Dodao je i da nije vidio nalaz inspekcije jer on još nije gotov tako da ga nije mogao ni vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je Uprava bolnice rekla i gradska vlast jest da je ono što je bilo neprihvatljivo ako se dogodilo i ako se događa. Pravilnik je jasan o postupanju s umrlima jasno utvrđuje koja je procedura. Koristi se 12 rashladnih uređaja, ako slučajno taj dan ima više umrlih i to nije dovoljno - moraju se staviti na kolica, umotani u plahte. Nije dopušteno niti za to ima ikakve potrebe niti smisla da se stavlja na pod. Što se tiče same snimke, predana je kaznena prijava, policija istražuje je li došlo do namještanja, koliko je stara snimka. To je ono što je ključno", rekao je Tomašević.

Image
OBRAT NAKON PISMA OBDUCENTA /

Smjene i otkazi na Sv. Duhu zbog tijela pacijenata na podu: 'Obiteljima se ispričavamo, nismo znali'

Image
OBRAT NAKON PISMA OBDUCENTA /

Smjene i otkazi na Sv. Duhu zbog tijela pacijenata na podu: 'Obiteljima se ispričavamo, nismo znali'

Osvrnuo se i na internu istragu u bolnici:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U njoj se pokazalo da izjave pomoćnog obducenta i izjave pročelnika Zavoda za patologiju odstupaju od izjava koje su dane kada je snimka izašla u javnost. Ipak se događalo povremeno, po njihovim izjavama, odstupanja od pravilnika o čemu Uprava bolnice nije imala informacije ni saznanje. De facto se priznalo da se ponekad kršio pravilnik što je povreda rada i dužnosti i zato je Uprava pokrenula postupak za prekid radnog odnosa", kazao je Tomašević pa dodao da je to i najavljeno te da ravnateljica ima njegovu podršku.

"Ne znam zašto ne bi imala. Radi i utvrđuje odgovornost kao što je obećala. Ako je utvrdi - ti ljudi su sankcionirani", kazao je Tomašević i dodao da će Uprava stati pred kamere. Zagrebački gradonačelnik je rekao i da u KB-u danas, u odnosu na godinu dana ranije, ima 40 zaposlenika više nego ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uglavnom medicinske sestre koje je jako teško dobiti u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi. Te nove medicinske sestre dolaze u KB Sveti Duh jer se stvari koje su bile loše desetljećima mijenjaju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo