ČEKA NAS KOPANJE PO SMEĆU? / Tomašević otkrio još jedan način kako pronaći one koji se neće pridržavati pravila: 'Prvo opomene...'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Tomislav Tomašević osvrnuo se na svojih prvih sto dana na čelu Zagreba, a dotaknuo se i problema otpada i načina na koji ga planira riješiti

25.1.2022.
22:19
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević progovorio je na N1 televiziji o svim potezima koje je napravila nova gradska uprava.

“Promijenili smo način kako se upravlja Gradom, radimo sada i rekonstruiranje gradskih poduzeća. Vidimo tko su ljudi koji ta poduzeća vode, izabrali smo ljude koji su bili najbolji na intervjuima, imali najbolje poslovne planove. Tih prvih 100 dana je bilo kao da letite. Morali smo brzo djelovati i komunikaciju staviti u drugi plan. Kasnije smo to unaprjeđivali, ali ima još puno prostora za napredak”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da smjena NO Holdinga nije bila kiks.

“Smijenio sam ih jer se nismo slagali za drugu fazu. Vidimo sad koliko smo brzo morali djelovati”, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje za otpad je i - kažnjavanje

Predstavljen je novi plan odvoza i naplate nerazvrstanog otpada “Zagreb više neće biti Kantograd!”.

"Kada radite promjene uvijek treba vremena za prilagodbu. Najveći problem je kada deset kućanstava u višestambenoj zgradi odvaja papir u plavi spremnik dok jedan korisnik baci meso i to odvajanje papira postane postane potpuno bezvrijedno. Rješavanje je kažnjavanje", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prvo će biti opomene i upozorenja. Pokušat ćemo individualizirati odgovornost. Vidi li to komunalni redar, naravno da će ta osoba dobiti kaznu. Postoje načini kako se isto tako može i retroaktivno utvrditi odgovornost individualne osobe koja to radi. Zašto ne i kamere kao jedno od rješenja. S druge strane, gdje se nađu računi i utvrdi nečiji identitet u vrećicama. Čak i kopanje po vrećicama su metode u drugim europskim gradovima. Ne kažem da će tako biti u Zagrebu, ali postoje različiti načini kako se može utvrditi i individualna odgovornost”, rekao je Tomašević.

Vjeruje da će velika većina građana savjesno odvajati otpad, a oni koji su to i dosad radili, vidjet će smisao i odvajati još više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo grad, zajednica. Bez suradnje građana i Grada ne možemo funkcionirati. Nema komunalnih redara koji mogu spriječiti nekoga da baci smeće na ulici. Kao zajednica držimo se nepisanih pravila, i da kao zajednica reagiramo na ponašanje za koje smatramo da je neprimjerno”, rekao je.

Image
KAZNE ĆE MALO PRIČEKATI /

Kako će izgledati novi model prikupljanja otpada u Zagrebu? Vijećnica stranke Možemo: 'Nećemo biti detektivi i tužakati'

Image
KAZNE ĆE MALO PRIČEKATI /

Kako će izgledati novi model prikupljanja otpada u Zagrebu? Vijećnica stranke Možemo: 'Nećemo biti detektivi i tužakati'

Kante pod ključem

Govorio je o spremnicima za otpad, kojih, kako kaže, ima preko 200 tisuća na javnim površinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svatko od prolaznika uzme kantu i odloži tamo gdje želi, to je teško promijeniti. Spremnici idu pod kontrolu vlasnika, da što više novih zgrada idu u prostorije za otpad, tamo gdje nema da idu u dvorišta, a gdje toga nema, tamo će iznimno biti na javnim površinama, pod ključem”, pojasnio je Tomašević.

Naveo je da se otpad odvozi redovno, ali možda bi trebalo biti i češće, s obzirom na to da smeće i metal često dugo stoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zasad broj odvoza otpada ostaje isti, ali ćemo modificirati sustav plastike i metala”, pojasnio je.

Što se tiče glomaznog otpada, već sada ima ogromnih ušteda, kaže. Koriste skladište za koje su riješili sve dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što se tiče drobilica i dozvola i nove drobilice trebale bi doći u veljači. I dalje nijedna tona nije otišla kroz privatno poduzeće i uštede su napravljene. Ono što Grad Zagreb može sam, će gospodariti. Ono što ne može, a to je biootpad, koristit će usluge privatnih poduzeća na temelju javne nabave dokad se ne realizira nova kompostana u vlasništvu Grada”, rekao je Tomašević.

Otkazi u Holdingu

Najavljeno je oko 540 otkaza, mnogi najavljuju tužbe. Gradonačelnik je istaknuo da će se sve raditi po zakonu stoga tužbi neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svima je jasno da je dio radnika Holdinga višak i da Holding ostvaruje gubitak. Prva faza je utvrđivanje viška, a druga faza utvrđivanje kriterija. Nude se i otpremnine, to će koštati Holding, a ne Grad", naveo je.

“To će biti trošak ove godine, ali ušteda u sljedećoj. I oni koji dobiju otkaz i oni koji sami žele otići dobit će otpremnine”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zakonom zaštićene skupine neće dobiti otkaze, niti ih po zakonu mogu dobiti”, poručio je Tomašević.

Za suradnju sa SDP-om kaže da je zadovoljan i dosad je bila dobra, dok je komunikacija poboljšana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Roditelj odgojitelj nije demografska mjera'

Smatra kako ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije bilo ishitreno.

"Iako je odluka donesena u prosincu, naknade dobivaju do svibnja, a posao mogu tražiti već sada. Odluka je djeci zabranjivala da idu u dječji vrtić i većinom ženama da budu zaposlene. Meni je to pravno upitno. Mjera ima i demografski cilj tako da tu nikakvog socijalnog cenzusa nije bilo”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju kako mnogi navode da je mjera demografska, rekao je da je rastao broj trećerođene djece, ali ukupan broj rođene djece se smanjio.

Planiraju graditi stanove no još ne može reći kada će se to ostvariti. Poručio je da se Grad više ne može zaduživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tram 11 nije slušao

Što se tiče uvođenja građanskog odgoja u škole kaže kako su reakcije učenika u Rijeci nevjerojatno pozitivne dodavši da uči učenike da budu aktivni građani.

“Ti učenici će danas sutra biti ti koji će kritizirati nas kao gradsku vlast”, rekao je dodajući kako je predmet izborni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da novi album repera Tram 11 nije preslušao pa ne može komentirati.

“Desni stavovi ukoliko nisu govor mržnje su prihvatljivi i legitimni. Tram 11 će sada sam izdati album i tu nema cenzure”, govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bad Blue Boysi su jučer oslikali mural Tram 11 u Sigečici, a Tomašević kaže da se to ne može uspoređivati s muralom ratnim zločincima.

“Prvi glas mi je da je nastao”, rekao je pa dodao da ga neće prefarbati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i uhićenja u Zadru zbog komentara.

“Konsterniran sam time, netko može biti uhićen jer je objavio nešto uvredljivo premijeru. Političari moraju izdržati veću dozu kritike nego prosječni građanin. Druga stvar je da se to pretvara u fizičke prijetnje, ovdje toga nije bilo. Biti na vlasti znači biti izložen kritici”, rekao je gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo