Tko se pravio grbav? 'Nisam mogao naći 200 milijuna kuna'

Nastavlja se prepucavanje o tome tko je kriv za stečaj Imunološkog zavoda.

12.1.2014.
21:13
VOYO logo

Isto su kazali za Dnevnik Nove TV i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i bivši direktor Imunološkog zavoda Davorin Gajnik, također član HNS-a.

"Dugogodišnja nebriga, trošenje, neinvestiranje i zaduživanje su doveli do toga da su ljetos izgubili licencu za krvne derivate, a to je njima 60 posto prihoda. U tome trenutku je ugroženo funkcioniranje Imunološkog zavoda. Da je netko brinuo o tome, desecima godina prije investirao u prostor u opremu, oni ne bi došli u ovu situaciju", kazao je ministar Vrdoljak gostujući u Dnevniku. Dodao je da je Gajnik radio svoj posao vrlo profesionalno i da ga je informirao o problemima u osmom mjesecu. "Imali smo sastanak u osmom mjesecu, Grčić, Mrsić, Linić i ja smo tražili način kako naći 200 milijuna kuna. Nije bilo moguće u proračunu pronaći taj novac kako bi dodatno investirali u Imunološki zavod i tada krenuli u program restrukturiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li se ipak nešto moglo poduzeti i je li se "pravio grbav" kako je rekao HNS-ovac Gajnik, ministar je odgovorio:

"Ako sam se pravio grbav da nisam mogao naći 200 milijuna kuna, nisam ih mogao naći, ali smo napravili dubinsko snimanje i krenuli u potragu za strateškim partnerom." Rekao je da je posao preuzeo Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji je trebao završiti proces restrukturiranja s ulaskom strateškog partnera kako bi proizvodnju i zaposlenost zadržali u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateški partner

"Mogao je još izdržati mjesec dva dana, meni je bio cilj da izdržimo do 3. mjeseca da izbjegnemo stečaj, da država dijelom vlasništva ostane u tvrtkama koje bi se osnovale. To je bila konačna ideja koju smo u devetom mjesecu donijeli. Nažalost, Trgovački sud je bio brži i proglasio stečaj. Mislim da bi dva mjeseca pomoglo da strateški partner uđe. Svakako je bio nužan zbog novog, svježeg kapitala kojeg danas država nema zbog neinvestiranja, zbog dugova i zbog svega što se dogodilo u povijesti Imunološkog zavoda. To je bio cilj, ali nismo stigli u dva mjeseca.

Istaknuo je da misli da će se naći partner za Imunološki. "Čujete sindikate, čujete djelatnike- svi govore da je to visoko profitabilna djelatnost. Kako je moguće da netko u zadnjih deset godina u visoko profitabilnoj djelatnosti radi u prostorima koji su apsolutno neadekvatni i nema opremu znajući da će, kada uđemo u Europsku uniju, izgubiti licencu? To jest visoko profitabilna djelatnost, gdje su profiti prije završavali, to ne znam. Da je bila nebriga – bila je. Mislim da će se, zato što je visoko profitabilna djelatnost, zadržati se u Hrvatskoj i da ćemo imati proizvodnju virusnih bakterioloških cjepiva, da ćemo imati krvne derivate sa strateškim partnerom" kazao je ministar Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ivan-vrodljak-da-se-netko-desecima-godina-prije-brinuo-i-ulagao-u-opremu-i-prostor-imunoloski-ne-bi-bio-u-ovoj-situaciji---319125.html

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo