biografija bože petrova / Tko je Božo Petrov? Nesuđeni svećenik psihijatriju zamijenio politikom, a ima i jednu ovjeru kod bilježnika

Image
Foto: Pixsell

Božo Petrov, čelnik Mosta nezavisnih lista, zabljesnuo je na političkoj sceni 2013. godine

25.5.2020.
10:00
Pixsell
VOYO logo

Božo Petrov, psihijatar koji se odlučio za političku karijeru, zabljesnuo je prvo na lokalnoj političkoj sceni kada je 2013. nakon 16 godina vladavine uspio svrgnuti gradonačelnika Metkovića Stipu Gabrića Jamba.

Među najmlađim je stranačkim liderima, mlađi je od njega samo Davor Bernardić. Rođen je 16. listopada 1979. godine u Metkoviću gdje je pohađao i osnovnu školu nakon koje je otišao u Sinj gdje je živio u sjemeništu i završio Franjevačku klasičnu gimnaziju. Kao dijete Petrov je bio pobožan: bio je ministrant, odlazio je u crkvu i svirao klavir. U školi je bio jako dobar te je odlazio na natjecanja iz latinskog jezika. No, bavio se nogometom i stolnim tenisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nije se zaredio što mu je bila prvotna želja već je diplomirao i magistrirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Godine 2010. specijalizirao je psihijatriju te se zaposlio na Odjelu za akutnu psihijatriju u KB Mostar.

Image
U JESEN /

Petrov: 'Članovi Mosta odlučit će hoću li ostati predsjednik stranke'

Image
U JESEN /

Petrov: 'Članovi Mosta odlučit će hoću li ostati predsjednik stranke'

Iznenadio političkim angažmanom

Nakon kratke karijere u struci, Božo Petrov s nezavisnom listom Most 2013. postaje gradonačelnik Metkovića koji je bio u financijskoj dubiozi. Mnoge koji su ga poznavali itekako je iznenadio njegov politički angažman. Petrov je jednom prilikom rekao da se u političke vode upustio nakon što su mu rođena djeca, kako bi imao priliku promijeniti državu na bolje, upravo zbog njih. Inače, sa suprugom Mašom, učiteljicom, ima tri sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Mlada i perspektivna politička zvijezda odmah je pobrala naklonost velikog dijela javnosti kada je srezao svoju plaću gradonačelnika kao i primanja gradske uprave na minimalac, a njegovi zamjenici radili su kao volonteri. Petrov je sa svojim timom uspio dovesti financije Metkovića u red, prepoloviti dug grada i uvesti transparentnost poslovanja zbog čega je proglašen jednim od najbolja tri gradonačelnika u regiji za 2014. godine.

Put prema Saboru

Na krilima lokalnog uspjeha, Petrovu je došla ideja da s drugim uspješnim akterima tzv. Trećeg puta isto pokuša i na nacionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most nezavisnih lista samostalno izlazi na parlamentarne izbore 2015. godine, a  postali su treća snaga s čak 19 saborskih mandata! Nakon dugotrajnih pregovora, Petrov sklapa politički savez sa HDZ-om i Tomislavom Karamarkom, a u Vladi Tihomira Oreškovića postaje potpredsjednik. No, ta je Vlada pala nakon šest mjeseci zbog afere „Konzultantica“. Na novim izborima Most se ponovo našao u sličnoj poziciji, ali ovoga puta odmah je dogovorio suradnju s HDZ-om. Nakon novih izbora Božo Petrov izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora u trajanju od pola mandata, na dvije godine.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Božo Petrov

Početkom svibnja 2017., međutim, nakon što su Mostovi zastupnici glasali za opoziv ministra financija Zdravka Marića, a premijer Andrej Plenković izrekao famoznu rečenicu: „Molim tajnicu Vlade da pripremi odluke o razrješenju Mostovih ministara“, Petrov je dao ostavku te je od lipnja 2017. do raspuštanja bio potpredsjednik Sabora.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod lupom javnosti Petrov se našao se zbog izgradnje kuće u Metkoviću vrijedne 120.000 eura za koju je dobio državne subvencije, ali je isto tako naveo i da je novac pozajmio od nadbiskupa Martina Vidovića. Povjerenstvo za sukob interesa je ocijenilo da Petrov kao državni dužnosnik, tada na funkciji potpredsjednika Vlade, može koristiti državne subvencije.

Božo Petrov ostao je upamćen i kao onaj koji je 2015. uoči izbora kod javnog bilježnika ovjerio izjavu koja je trebala jamčiti biračima da nakon izbora Most neće u koaliciju ni s HDZ-om ni sa SDP-om. Sve ostalo je povijest...

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo