Thompson i najpoznatiji terorist iz RH na izborima!

Zvonko Bušić, osuđen zbog terorizma u SAD, okuplja listu s kojom će izaći na parlamentarne izbore.

14.7.2011.
21:31
VOYO logo

Zvonko Bušić (65) svjetskoj je javnosti postao poznat u rujnu 1976. godine kada je sa suprugom Julienne i nekolicinom kolega oteo putnički zrakoplov na letu od New Yorka do Chichaga.

Namjera im je bila bacati letke nad Parizom i Londonom pomoću kojih bi objasnili medijima i svjetskoj javnosti u kakvoj se situaciji nalazi Hrvatska u okvirima tadašnje Jugoslavije. I cijeli bi događaj bio tek živopisna epizoda iz sage o hrvatskom osamostaljenju, da poduhvat nije završio neplaniranim ubojstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, otmičari su u jednom ormariću za prtljagu na njujorškom željezničkom kolodvoru ostavili bombu, od koje je pri pokušaju njena deaktiviranja poginuo jedan američki policajac. Bušić je tada osuđen na doživotni zatvor i pomilovan je nakon 32 godine. Ostali iz skupine, među njima i njegova supruga, pušteni su ranije.

Tri godine nakon izlaska iz američkog zatvora i povratka u domovinu, koja ga je dočekala kao heroja, jedan od najpoznatijih hrvatskih emigranata spreman je uključiti se u politički život. Osnovao je udrugu Hrvatski plamen koji već samim nazivom sugerira na kakvoj će političkoj platformi biti postavljena. Naime, ime je to hrvatskog emigrantskog lista koji je izlazio od 1947. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj politički pokret, objašnjava Bušić, želi objediniti sve domoljubne silnice, kako stranke i strančice desnog spektra, tako i sve ono što 'hrvatski diše'. Radi se, kaže, o ljudima koji nisu zadovoljni trenutnim stanjem u zemlji i spremni su na mijenjanje stvari. Od onih koji su vodili zemlju zadnjih deset godina traži odgovornost za sustavno uništavanje državnog suvereniteta i nametanje krivnje braniteljima iz Domovinskog rata, piše Deutsche Welle.

Bušiću se pridružio i pjevač takozvanog domoljubnog rocka Marko Perković Thompson, jedna od najvećih estradnih zvijezda u Hrvatskoj, čiji brojni obožavatelji ne prezaju od nošenja fašističkih simbola na koncertima. Osim Perkovića, osnivači pokreta su i glumica Anja Šovagovć Despot, pjevačica Lidija Bajuk, organizator braniteljskih prosvjeda general Željko Sačić, povjesničar Josip Jurčević, znanstvenik Davor Pavuna te Goran Dodig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako za sada nema jasnu političku strategiju, Bušić tvrdi da želi pomoći da u Hrvatski sabor uđu stručni ljudi koji nisu korumpirani i koji žele Hrvatsku izvan zapadnobalkanskih asocijacija koju nameću ''strani čimbenici''.

Vezani članak:

arti-201106200015006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo