Temeljito opremite bicikle, policija vreba na vas!

Biciklisti su se posljednjih nekoliko mjeseci našli na udaru policije koja, čini se, državnu blagajnu popunjava kažnjavajući ih za razne prekršaje, a među kojima nisu samo oni prometni.

12.11.2011.
10:51
VOYO logo

Svaki biciklist koji sudjeluje u prometu mora imati zakonom propisanu opremu i signalizaciju. No, malo je onih koji su upoznati s Pravilnikom, na temelju kojeg ih policija ovih dana kažnjava, a koji je donesen još 2005. godine.

I policija ga se, zanimljivo je, vrlo striktno pridržava tek odnedavno, pa ispada da se odjednom probudila i odlučila prazni proračun države napuniti 'trenirajući strogoću' baš na biciklistima". Pritom toj istoj policiji, piše Autoportal.hr, vozači automobila prolaze kroz crveno na semaforu, parkiraju se nasred ceste i ulice, skreću u zabranjeni smjer… i to bez kazni. Ali, vjerojatno je lakše oderati biciklistu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se "crni scenarij" ne bi dogodilo i vama donosimo pravila koja se moraju poštivati prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, te prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama:

1. Kočnice na biciklu

Na biciklima mora za svaki kotač biti ugrađena najmanje po jedna kočnica tako da su međusobno neovisne. Kočnica na prednjem kotaču mora biti ručna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Prednje bijelo svjetlo

Bicikl mora imati jedno ili dva simetrično postavljena svjetla za osvjetljavanje ceste i moraju biti na njegovoj prednjoj strani. Svjetlost mora biti bijele boje, a udaljenost svjetleće površine tog svjetla od površine ceste ne smije biti veća od 1,2 m ni manja od 0,4 m kod bicikla. Svjetlo na biciklu mora biti izvedeno i podešeno tako da osvijetljeni dio ravne ceste nije dulji od 50 m ni kraći od 10 m.

3. Stražnje crveno svjetlo

Bicikl mora imati jedno ili dva simetrično raspoređena, prema uzdužnoj okomitoj ravnini vozila postavljena, stražnja pozicijska svjetla crvene boje koja moraju biti pričvršćena na zadnjoj strani vozila. Udaljenost svjetleće površine svjetla od površine ceste ne smije biti manja od 0,25 m ni veća od 0,9 m. To svjetlo može biti izvedeno zajedno s katadiopterima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Katadiopter straga

Bicikl mora imati jedan ili dva simetrično raspoređena, prema uzdužnoj okomitoj ravnini vozila, i netrokutasta katadioptera crvene boje koji moraju biti ugrađeni i izvedeni na stražnjoj strani bicikla. Udaljenost reflektirajuće površine stražnjega crvenog katadioptera od površine ceste ne smije biti manja od 0,25 m ni veća od 0,9 m. Reflektirajuća površina stražnjega crvenog katadioptera mora iznositi najmanje 8 cm.

5. Katadiopteri na pedalama

Bicikl mora imati po jedan katadiopter žute ili narančaste boje – na svakoj strani pedale (s prednje i stražnje strane)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Katadiopteri u kotačima

Na bočnim stranicama prednjega i stražnjeg kotača bicikla moraju se nalaziti tijela koja reflektiraju svjetlost bijele ili žute boje.

7. Zvonce/truba

Biciklist mora imati i uređaj za davanje zvučnih znakova. Mora biti ugrađen i izveden tako da daje jednolične zvukove nepromjenljiva intenziteta. Komanda uređaja za davanje zvučnih znakova mora biti postavljena tako da je pristupačna vozaču s njegova sjedala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo