ČOVJEK JAČI I OD SMRTI / Svijet odlazi k vragu, a ovo je glazba koja će ga tamo ispratiti!

Image
Foto: Youtube

Dok na rubu pozornice predvodi svoj bend, gotovo bez ikakve komunikacije s publikom, zaista djeluje poput nekakvog maničnog propovjednika koji urla o skorom i neizbježnoj propasti svijeta ili kapetana koji svoj brod prepušta na milost i nemilost oluji.

25.11.2012.
13:34
Youtube
VOYO logo

Prema prastaroj blues legendi, dječak po imenu RobertJohnson jednog je dana donio gitaru na prašnjavo raskršće u najsiromašnijem dijelu Mississippija. Tamo je susreo ogromnog crnca koji je uzeo njegov instrument, naštimao ga i odsvirao nekoliko pjesama, nakon čega je dječak, kada je gitaru ponovno primio u ruke, mogao svirati blues kao nitko prije ili poslije njega. Ogromni crnac zapravo je bio sam Vrag, a svoje glazbene instrukcije naplatio je Johnsonovom dušom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po onom što smo vidjeli u subotu u prepunom Pauku, a i uzmemo li u obzir sve što se MarkuLaneganu događalo u posljednjih 30 godina, teško se oteti dojmu da je i sam slijedio Johnsonov primjer i na nekom drugom raskršću istom onom crncu ponudio sličan „deal“.

Lanegan je bijelac čiji su počeci karijere neraskidivo vezani uz pojavu grungea, jedne od posljednjih rock revolucija, njegov je blues distorziran i modernije produciran, no u pjesmama poput „Harbourview Hospital“ i „Grey Goes Black“ pronalazimo istu onu bol i očaj koji su žalopojke Muddyja Watersa, Roberta Johnsona i Howlin Wolfa činile toliko veličanstvenima. Dok na rubu pozornice predvodi svoj bend, gotovo bez ikakve komunikacije s publikom, zaista djeluje poput nekakvog maničnog propovjednika koji urla o skoroj i neizbježnoj propasti svijeta ili kapetana koji svoj brod prepušta na milost i nemilost oluji. U otprilike sat i 20 minuta koncerta, predstavio nam je svoj posljednji studijski album „Funeral Blues“, ne zaboravivši, dakako, ni na druge mračne poeme o ljubavi i smrti, skinute iz ranijih faza njegove porocima žigosane karijere. Mora se priznati da, iako svaka za sebe bez ikakve dvojbe fascinantna, njegove pjesme nakon nekog vremena mogu postati predvidljive i malo monotone, no i taj je problem riješio ubacivanjem nekoliko bržih brojeva. Vrhunac koncerta ipak je dosegnut s „Muddy Waters Blues“, još jednom u nizu njegovih demonskih balada za ovu prigodu malo produženom i pretvorenom u blues mantru zbog koje ona prodaja duše s početka ovog izvještaja djeluje kao izvrstan poslovni potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo