Svi su tajnoviti oko toga što nas čeka pri kontrolama na graničnim prijelazima

Kako bi teroristima spriječili kretanje po Europi, granične kontrole bit će puno detaljnije i opsežnije nego dosad, što znači i puno sporije.

24.1.2015.
8:26
VOYO logo

"Točno je da postoje određene namjere članica EU koje se s obzirom na opasnost od terorizma zalažu za čvršću kontrolu", izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Jednako tajnovita bila je i njegova slovenska kolegica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intezivno se dogovoramo i usklađujemo oko cjelokupne problematike borbe protiv terorizma. Unutar toga je i pitanje postrožene kontrole na vanjskim schengenskim granicama, ali kao i hrvatski kolega, ne želim prejudicirati ništa prije sljedećeg tjedna i sastanka u Rigi", rekla je ministrica untarnjih poslova Slovenije Vesna Györkös Žnidar, javlja RTL.

Skeniraju se i pohranjuju se samo osobni podaci

Jezivi prizori iz Pariza s početka ovog mjeseca podsjetili su na stravične terorističke napade u Madridu i Londonu, pa zajednička borba protiv ekstremista postaje sve aktualnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno se na prijelazima u schengensku zonu skeniraju i pohranjuju samo osobni podaci putnika koji nisu državljani zemalja Unije, a državljane Unije se samo nasumično pregledava.

Kada Hrvatska postane dio schengenske zone, morat će preuzeti i njezinu viznu i emigrantsku politiku, što donosi veću odgovornost za sprečavanje ilegalnih emigranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo