POKLON UOČI BOŽIĆA / Čudo u Svetoj Nedelji: Grad u potpunosti ukinuo prirez za građane te porez na potrošnju ugostitelja

Ovo je najveće porezno rasterećenje koje je provela jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj

22.12.2018.
19:00
VOYO logo

Saonica puna darova za građane Svete Nedelje došla je u obliku prireza kojeg od Nove Godine više neće morati plaćati.

Svom gradu su plaćali prirez od šest posto, no od Nove godine taj novac će moći potrošiti na nešto drugo jer je prirez ukinut. Gradsko vijeće ukinulo je i porez ugostiteljima na potrošnju, a hoteli, kampovi i apartmani više neće morati plaćati komunalnu naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20.000 stanovnika nadomak Zagreba tako će na godinu uštedjeti sedam milijuna kuna. ''Tim više što smo počeli povlačiti aktivno sredstva iz EU fondova, odlučili smo ipak rasteretiti građane'', objasnio je nezavisni gradonačelnik Dario Zurovec.

Onima s prosječnom plaćom od 6.000 kuna, na mjesec će ostati 50-ak. No oni kvalificiraniji s puno većim plaćama, a koje žele privući, ta brojka je već konkretnija. U gradu, za koji je važno spomenuti i da ima nezaposlenost od samo pet posto, misle da nova reforma neće napraviti nikakvu rupu u proračunu.

''Kasnije se to vrati kroz veću gospodarsku aktivnost, veću zaposlenost, dodatno doseljavanje građana iz drugih područja'', ističe zamjenik gradonačelnika HNS-ov Davor Nađi.

Damir Detić doselio je u Svetu Nedelju 2006. dijelom i zbog prireza koji tada nije postojao. Uveden je tri godine kasnije. Kada ga pitamo zašto je Sveta Nedelja bolja od Zagreba gdje je prije živio, on odvraća: ''Pa zato što kad prijeđete Jankomirski most onda je opterećenje od 18 posto prireza. Ovdje ga nema''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ugostitelji su tri posto svog ukupnog prometa davali gradu. Goran Martinko će i zbog toga na godinu uštedjeti oko 22.000 kuna: ''Dio tih sredstava kanalizirat ću kroz svoje zaposlenike, znači i oni će, tako da ...to je mala gruda koja pokreće veliku pozitivnu lavinu''.

A u svoj posao dalje će uložiti i hotelijeri, vlasnici apartmana i kampova koji više neće morati plaćati komunalnu naknadu. Vlasnik autokampa Krešimir Dubravić kaže: ''Ja sam jedan od rijetkih kampova koji rade čitavu godinu i kako bi opstao, da sam otvoren, da ne moram otpuštati djelatnike, to mi kao pomoć jako puno znači''. Znači i ovom dijelu Hrvatske - kako bi što više kampera došlo i na kontinent, ne samo na obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo