evangelistička crkva / Svećenica koja ruši predrasude: Došla je iz Finske, ima muža i dijete, a terapija joj je šoping

Svećenica iz Finske vjeruje da nije važno kojeg je spola svećenik, nego da je prava osoba na pravome mjestu

15.12.2019.
17:08
VOYO logo

"Crkva je žena i žene bi trebale imati veću ulogu u njoj", rekao je nedavno papa Franjo. Pa smo provjerili kako izgleda život jedne svećenice u Evangeličkoj crkvi.

Svećenica koja voli šoping

Pronašli smo jednu koja ruši sve predrasude: ima muža i dijete, u slobodno vrijeme voli šoping i sport, a u Kutinu se doselila - iz Finske. U ovoj crkvi Njegovu riječ propovijeda Elina. Da će biti svećenica, shvatila je s 15 godina dok je još živjela u rodnoj Finskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam osjetila da me Bog zove u svoju službu, ali nikad nisam mislila da je to neka svećenička služba. Samo sam krenula korak po korak. Prvo sam u Finskoj studirala da budem voditeljica mladih u crkvi'', kazala je svećenica Elina Braz de Almeida.

U Hrvatsku je došla na razmjenu kao studentica i ostala. Tu je i zaređena za svećenicu Evangeličke crkve koja se nešto razlikuje od Katoličke. U središtu su im Biblija i Isus, no neke stvari su bitno drukčije. U pokretu koji je utemeljio njemački reformator Martin Luther, omjer muškaraca i žena svećenika je podjednak, ali i mogućnost braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja mogu živjeti u braku, imati svoju obitelj. To je važna razlika'', rekla je svećenica.

U Hrvatskoj rodila dijete

Udala se za Brazilca Thiaga koji je za njom prije osam godina došao u Hrvatsku. Ovdje su dobili i kćer. Kaže, sad joj je lakše razumjeti druge roditelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imam iste izazove kao drugi. Meni je bilo drago kad sam pred zajednicom dijelila vijest da sam trudna i da čekamo dijete. Onda je jedna vjernica meni rekla: Eh, pa zašto bi tebi bilo bolje nego svima nama!'', dodala je Elina Braz de Almeida.

U evangelističku crkvu u Kutini ide više od 200 vjernika, a s pravoslavnom i katoličkom imaju odličnu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neobična mi je svećenica zato što sam došla iz Katoličke crkve, tamo sam imala krizmu. Kao dijete sam dolazila ovdje u crkvu i bilo mi je uvijek zanimljivo'', izjavila je Petra Majstorović iz Kutine.

Uz bogoslužja, biblijske sate i sadržaje za djecu ona vodi i radijsku emisiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ona snima, odnosno propovijeda ovdje, ja ju snimam i onda te emisije koje napravimo zajedno šaljemo na te određene radiopostaje'', opisao je studijski tehničar Neno Hadžihajdić.

Elina priznaje, voli imati vrijeme za sebe i tipične ženske stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Volim naravno ići i u šoping, ali imam još dodatno taj blagoslov da moj suprug to voli još više. To mi je neka vrsta terapije. Da samo idem nekamo i vidim neke druge stvari'', kazala je svećenica.

Misli da vjera ne bi trebala biti filozofija, već bliska svakom čovjeku na ulici, a onaj tko je propovijeda nije bitno kojeg je spola. Važno je da je to prava osoba na pravom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo