SVE JE JASNIJE DA PROPADA KUPOVINA POLOVNIH F-16: / U ponoć je istekao rok kada je Izrael trebao odgovoriti SAD-u

Image
Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Vlada RH i Ministarstvo obrane formalno će čekati do petka 11. siječnja, što je rok koji su zadali Izraelu da se konačno očituje o tome može li ili ne isporučiti borbenu eskadrilu.

5.1.2019.
14:01
Luka Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

U ponoć je istekao rok do kada je Izrael trebao odgovoriti američkom State Departmentu na njegovo pismo u kojem se ističe da Izrael može Hrvatskoj prodati polovne borbene zrakoplove F-16 Barak samo pod uvjetom da ih vrate u prvotno stanje, odnosno da s njih skinu svoju opremu kojom su ih nadogradili.

"Još uvijek čekamo odgovor izraelskog veleposlanstva u Washingtonu. Znamo da Izrael o svom odgovoru odmah mora obavijestiti i Hrvatsku. Posljednjih šest mjeseci u Washingtonu su trajali izravni pregovori izraelske i američke strane. Oko nekih točaka bio je postignut napredak, ali u konačnici sve je zapelo i čini se da je nerješivo", javila je HRT-ova dopisnica iz Washingtona. Prethodno je i premijer Andrej Plenković izjavio da će Hrvatska vrlo vjerojatno odustati od ovoga posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: /

' 'Stojimo kod odluke o kupnji F-16 kakvi su bili na natječaju, inače ništa od toga'

Image
PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: /

' 'Stojimo kod odluke o kupnji F-16 kakvi su bili na natječaju, inače ništa od toga'

Vlada i MORH čekaju odgovor Izraela do petka

HRT također piše kako su dobro obaviješteni izraelski mediji u međuvremenu javili da su propali napori premijera Benjamina Netanyahua oko postizanja političkog dogovora s američkom stranom oko prodaje borbenih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

Večernji list također piše kako do ponoći u Hrvatsku, koja ne sudjeluje u pregovorima Izraela i SAD, ali kao treća strana dobiva informacije i dokumente koje razmjenjuju Izraelci i Amerikanci, nije stiglo ništa. No, napominje Večernji list, američki State Department je u blokadi zbog nepostignutog dogovora s predsejdnikom Donaldom Trumpom oko novog proračuna pa State Department ovih dana obavlja samo nužne poslove, a većina zaposlenika je poslana na neplaćeni dopust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se još ništa ne zna niti o planu za rješenje ove situacije, koji je najavio State Department, a koji do danas nije predočen hrvatskoj strani. Večernji list piše da će Vlada RH i Ministarstvo obrane formalno čekati do petka 11. siječnja, što je rok koji su zadali Izraelu da se konačno očituje o tome može li ili ne isporučiti borbenu eskadrilu. Međutim, malotko još vjeruje da će ovaj posao biti realiziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo