DUBROVNIK DOBIVA I FILMSKI STUDIO? / 'Svaka čast klasičnoj kulturi i sportu, ali ovo je najjača promocija Dubrovnika'

Image

Dubrovnik se uistinu pretvara u pravu filmsku meku pa se ovih dana grad punom parom priprema za snimanje novog, osmog nastavka 'Ratova zvijezda', nakon što je postao 'King's Landing' u megapopularnoj HBO-ovoj seriji Igra prijestolja.

26.2.2016.
11:36
VOYO logo

Naljepša ulica na svijetu ovih dana polako, ali sigurno poprima galaktičke obrise, a Dubrovnik je, kako tvrdi gradonačelnik Andro Vlahušić, time dobio drugu zlatnu medalju na 'Olimpijskim igrama u svijetu filma'. Prva se svakako odnosi na snimanje Game of Thronesa u Dubrovniku, koji je najgledanija serija u povijesti američke televizije, dok je serijal 'Ratovi zvijezda' čiji će se novi nastavak snimati od 9. do 20. ožujka u Dubrovniku, najgledanija franšiza u povijesti filma.

'Uzeli smo oba svjetska trofeja i ponosni smo zbog toga. Želimo da Dubrovnik, a kroz njega i cijela Hrvatska, bude prepoznat ne samo po baštini nego i po novoj tehnologiji. Shvatio sam na vrijeme da Dubrovnik, kao grad kulture i velike povijesne vrijednosti, ali i poznato turističko središte, ako želi dobiti glavnu poziciju u zemlji i svijetu to će najbolje ostvariti upravo putem filma. Svaka čast sportu, klasičnoj kulturi i poznatim političarima koji dođu u Grad, ali iz iskustava koja smo vidjeli u svijetu, od Gospodara Prstenova i Novog Zelanda do Saint Tropeza i Brigitte Bardot, najsnažnija promocija leži upravo u filmu,' prokomentirao je Vlahušić za Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Dubrovnik se, prema mišljenju gradonačelnika, ne bi smio samo zaustaviti na činjenici kako je privlačna destinacija za snimanje poznatih serija i filmova pa se tako naveliko razmišlja te se vode razgovori i povlače potrebni potezi oko otvaranja filmskog studija u okolici Dubrovnika čime bi se otvorila mogućnost za produkciju filmova i serija, ali bi poslužio i za ostale potrebe u kulturi.

'U cijeloj priči oko toga da Dubrovnik postane prava filmska meka imali smo potporu Ministarstva kulture Vlade, Embassy Filmsa, no odmah u samom početku je postojala ideja o filmskom studiju. Napravili smo analizu europskih filmskih studija, znamo njihove veličine, prednosti, mane, cijene snimanja u tim studijima. Čak smo u krugu od oko 30-ak kilometara oko Dubrovnika našli više lokacija pogodnih za taj studio,' izjavio je Vlahušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu Dubrovačkidnevnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo