Šuker priznao da su lagali o početku krize

'Kredite će moći koristiti poduzeća koja su u teškoće zapala nakon 30. srpnja 2008.', rekao je Šuker priznajući time da je Vlada od sredine do kraja 2008.

14.1.2010.
17:18
VOYO logo

Vlada je danas donijela dvije odluke koje trebaju omogućiti više novca gospodarstvu – putem investicijskih fondova i kreditima preko HBOR-a i poslovnih banaka.

Prema prvom modelu, poslovne banke i Hrvatska banka za obnovu i razvoj će odobravati kredite poduzetnicima, a imat će više novca na raspolaganju jer će Hrvatska narodna banka smanjiti obveznu pričuvu poslovnim bankama za ukupno deset milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke će morati potrošiti dvije trećine tog novca na kredite preko HBOR-a, a trećina novca iz otpuštenih obveznih rezervi će im biti na raspolaganju za kreditiranje po vlastitom izboru.

Poduzetnici će moći dobiti klasične kredite iz programa HBOR-a, ali po nižim kamatama jer će poslovne banke financirati 70, a HBOR 30 posto iznosa. HBOR će jednom do dva puta mjesečno u suradnji s poslovnim bankama raspisivati aukcije za ta sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi model oživljavanja privrede je omogućavanje privatnim ulagateljima da osnuju investicijski fond koji će ući u vlasničku strukturu tvrtki za koje prikuplja novac na period kraći od pet godina. U tom slučaju će poduzetnici prikupiti jedan dio novca, a država će vrijednost svakog od fondova osnovanih za provedbu projekata uvećati za onoliko novca koliko je već deponirano u fond.

Kriteriji za financiranje takvih projekata još nisu utvrđeni, a njima će se idućih deset dana baviti ministar gospodarstva Đuto Popijač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi projekti će biti zaštićeni od političkih i poslovnih kišobrana", kazala je premijerka Jadranka Kosor.

"Ove mjere će moći koristiti poduzeća koja su u teškoće zapala nakon 30. srpnja 2008. godine", kazao je ministar financija Ivan Šuker, čime je priznao da je koalicijska vlada od sredine do kraja 2008. godine obmanjivala javnost i tvrdila da gospodarske krize nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP ostaje državni

Vlada je danas na prijedlog Vladimira Drobnjaka, glavnog pregovarača Hrvatske s EU, imenovala užu radnu skupinu koja će od Unije zaprimati dokumentaciju od koje će biti sačinjen ugovor o pristupanju. Oni će tehnički i pravno razmatrati te dokumente, a zatim izraditi nacrt ugovora o ulasku Hrvatske u EU.

Predsjedavajući će joj biti Drobnjak, a ostali članovi su Ružica Gelo, Ivana Maletić, Zdravko Marić, Mira Medić, Andrea Metelko Zgombić, Tamara Obradović Mazal, Siniša Petrović, Zdenka Pogačić, Siniša Rodin i Dubravka Vlašić Pleše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je odlučeno i da Zakon o privatizaciji Hrvatske elektroprivrede, kojim je proveden i osmišljen model privatizacije HEP-a, više ne važi.

Slijede i izmjene Zakona o prebivalištu, prema kojemu će se po službenoj dužnosti brisati prebivališta osoba koje ne žive na prijavljenim adresama. Po novoj definiciji prebivališta, osoba koja prijavljuje prebivalište morat će dokazati da ondje uistinu živi, a ne samo da namjerava živjeti na toj adresi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boravište je po novoj definiciji mjesto izvan mjesta prebivališta u kojem osoba boravi zbog zaposlenja ili školovanja, a nema namjeru ondje živjeti. Ministar policije Tomislav Karamarko kazao je i da će biti povećane kazne za prijavljivanje lažnog prebivališta.

Prethodni članci:

arti-201001120219006 arti-201001100619006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo