Šuker: Mi najlošiji? Izvlačite iz konteksta!

Ministar financija na tvrdnje o Hrvatskoj kao gospodarski najlošijoj zemlji regije kaže kako treba komparirati visine prosječnih plaća u zemljama u regiji.

21.10.2010.
18:20
VOYO logo

Na novinarsku tvrdnju da Hrvatska, prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) najlošije stoji, u regiji ministar financija Ivan Šuker je odgovorio da su "projekcije na tragu onoga što smo mi izdali - sljedeće godine gospodarski rast od 1,5 do 1,6 posto".

"S time da je njihova ocjena, isto kao i naša, ako određeni projekti iz predloženih 30 investicija uspiju moglo bi se dogoditi da gospodarski rast sljedeće godine bude veći", drži Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opetovanu novinarsku tvrdnju da je Hrvatska rangirana kao i Kirgistan, Šuker je odgovorio da je to izvučeno iz konteksta. "Vidjeli ste izjavu (direktora Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje, skupine zemalja koja se naziva EU-10+Hrvatska) Petera Harrolda, koji je to demantirao", dodao je Šuker.

Na upit nismo li najlošiji u regiji, odnosno s najlošijim gospodarskim rastom, Šuker kaže kako treba vidjeti primjerice kolika je prosječna plaća u zemljama u regiji i to komparirati. "Ako netko ima 200 eura plaću ili 150 eura, pa mu je rast četiri posto, ili ako netko ima 700 eura prosječnu plaću. Probajte to komparirati, pa će te vidjeti", kazao je Šuker novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne utroši li se 170 milijuna kuna proračunom predviđenih za provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu, rekao je Šuker, za toliko smanjiti rashodi proračuna.

Ustavni sud RH je, naime, jednoglasno jučer zaključio da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o odredbama ZOR-a o kolektivnom pregovaranju prestale kad je vlada iz zakonodavne procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se ne potroše bit će za toliko manji rashodi državnog proračuna", kazao je Šuker novinarima nakon sjednice Vlade.

Upitan na što bi se, eventualno, taj novac mogao utrošiti, Šuker je uzvratio protupitanjem zašto bi se taj novac trošio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi se negdje utrošio, mora ići preraspodjela sredstava. Ne mogu se utrošiti (novci) da se ne preraspodjele", pojasnio je Šuker.

Prethodni članci:

arti-201010040681006 arti-201007020487006 arti-201010210468006 arti-201010020044006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo