RTL istražuje / Stvarne ili predizborne namjere: kako najjače stranke namjeravaju spriječiti izumiranje Hrvatske?

Hrvatska izumire, a iz godine u godinu sve se manje građana odlučuje za roditeljstvo. Više je razloga za takvo stanje, ali jedan je siguran - da buduće roditelje čeka nesigurnost

19.8.2016.
19:05
VOYO logo

Kako potaknuti građane da postanu roditelji, a roditelje da imaju više djece? Političari se razbacuju novčanim iznosima - no u udruzi 'Roditelji u akciji' kažu da to nije to.

"Jednokratna pomoć je upravo - jednokratna. Roditeljima treba dugoročna sustavna pomoć. Mjere počinju prije nego što se mladi odluče osnovati obitelj i nastavljaju se kroz školsko razdoblje", Daniela Drandić, udruga RODA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Definitivno treba misliti dugoročnije od isplate 1.000 eura - poručuje i demograf Nenad Pokos.

"Najnužnije je definirati roditeljsku naknadu i povećati ju s 2.600 kn na nešto više", tvrdi Pokos. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je prvo obećao 1.000 eura, a sada i punu plaću svih 12 mjeseci porodiljnog dopusta. Kažu da ta mjera košta proračun samo 400 milijuna kuna.

Ali, kažu da su spremni i na druge mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo čitav set mjera koji su vezani uz osiguravanje sigurnog i stabilnog posla mladim ljudima, nakon toga stambeno zbrinjavanje. Nakon toga sva potrebna infrastruktura poput dječjeg vrtića i radnog vremena prilagođenog roditeljima", rekla je potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić. 

U SDP-u su skromniji, minimalac od 2.600 kuna povećat će na 5.000 kuna - ali, samo dva mjeseca dopusta. Planirana cijena: 350 milijuna kuna.

U SDP-u se hvale starim projektom dadilja i najavljuju nove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od njih je prebacivanje, kad su u pitanju jednoroditeljske obitelji, porodiljnog dopusta na baku ili djedu. Ako je majci veća plaća možemo porodiljne naknade na njih prebaciti ako su se ostali brinuti za novorođenče", tvrdi potpredsjednica HDZ-a Milanka Opačić.

Ni Mostovci ne zaostaju.Nakon šest mjeseci pune plaće na porodiljnom - drugih šest mjeseci bi s 2.600 kuna digli na fiksnih 4.527 kuna. Po njihovoj računici to će proračun koštati pola milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Išli bi u reorganizaciju sustava dječijih doplataka s ciljem da svi koji zatraže dobiju. Oformili bi dvije grupe ovisno o imovinskom cenzusu", tvrdi Karolina CIglar iz Mosta. 

Od drugih zemalja EU može se puno naučiti već od Slovenije i Estonije. Osigurano mjesto u vrtiću omogućilo je da 95 posto djece ide u vrtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto je u Sloveniji, a ponavljam kod nas je 57 posto. A Estonci su donijeli i mjeru za majke - punu plaću svih 15 mjeseci", rekao je Nenad Pokos. 

Roditelji i djeca uvijek su bili predmet najvećih obećanja - i zasad, najmanjih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo