Studenti nemaju pravo prosvjedovati

29.3.2010.
17:00
VOYO logo

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš osvrnuli su se u ponedjeljak na studentske prosvjede najavljene za utorak i usuglasili se da studenti imaju pravo prosvjedovati, ali i da nema razloga za prosvjed te da ne postoji potrebna razina komunikacije tako da sve strane mogu argumentirati svoja traženja i mogućnosti.

Ministar Fuchs ocijenio je da ne postoje razlozi za studentski prosvjed dodajući da "ako ipak studenti smatraju da treba raditi kazalište ispred kazališta, neka ga naprave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je apsolutno siguran da većina studenata definitivno podržava odluku Vlade o besplatnom upisu studenata u prvu godinu studija u idućoj akademskoj 2010./2011. godini koja omogućava svim studentima jednaku startnu poziciju.

Fuchs je ocijenio da deklarativna priča po kojoj bi svi studenti tijekom cijeloga studija imali pravo na besplatno studiranje jednostavno ne može biti ostvarena. Ponovio je da će pravo na besplatno studiranje moći ostvariti svi studenti koji budu u potpunosti i na vrijeme izvršavali svoje obveze te će za njih studij biti u potpunosti besplatan. Za one druge će, pak, sveučilišta po svojoj autonomnoj odluci utvrditi visinu studentskih participacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za rektora Bjeliša nedvojbeno je da bi ulaganja u visoko obrazovanje trebala biti veća i da bi studenti trebali imati bolje uvjete za studij, kao i da bi trebali što odgovornije pristupiti studijima.

Ali, dodao je, sada slijedi razdoblje u kojem bi mjerodavni i studenti trebali to zajednički "gurati". Pri tomu smatra da studenti ne manifestiraju neko zajedništvo i da se vide tek simboličke naznake toga zajedništva i da uglavnom postoje samo negativni komentari s jedne i s druge strane, dodavši kako se on uglavnom više suzdržava od komentara no što ih daje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti nekoliko fakulteta Zagrebačkoga sveučilišta – PMF-a, Filozofskoga te Ekonomskoga fakulteta i Fakulteta političkih znanosti, uz potporu ostalih fakulteta, organizatori su za utorak najavljenoga prosvjeda ispred zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta, na kojemu će još jednom zatražiti uvođenje u potpunosti javno financiranoga visokoškolskog obrazovanja.

Neposredni povod za prosvjednu akciju Stop školarine – sveučilište svima nedavna je odluka Vlade o besplatnom upisu u prvu godinu studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003290481006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo