STOTINE MIGRANATA SE OPASNIM RUTAMA PROBIJAJU U HRVATSKU: / 'Zima bi mogla dovesti do prave drame'

Image
Foto: Scr/Youtube

Iz bihaćkog GSS-a upozoravaju na stotine migranata koji se opasnim putevima probijaju prema Hrvatskoj i strahuju da krizi, koja ih tek čeka na zimu, neće moći doskočiti

13.9.2018.
10:38
Scr/Youtube
VOYO logo

Stotine migranata koji borave na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini svakodnevno pokušavaju prijeći granicu s Hrvatskom, a zbog pojačanog policijskog nadzora s hrvatske strane sada su odabrali rute kroz teško pristupačne i opasne predjele poput planine Plješivice što u predstojećim zimskim mjesecima može dovesti do ljudskih žrtava, upozorili su u četvrtak iz županijske Službe gorskog spašavanja (GSS).

Iz sjedišta GSS-a u Bihaću lokalnim medijima u BiH dostavili su snimke kolona migranata koji se pokušavaju probiti prema Hrvatskoj kroz šumske staze upozoravajući kako je to već postala masovna pojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik bihaćkog GSS-a Ermin Lipović kazao je kako već sada dobivaju pozive policije kojoj se javljaju migranti kada zalutaju u šumskim bespućima, a predstojeća zima mogla bi dovesti do prave drame.

Strah od kriznih situacija

"Mi ćemo prvi imati problema zbog toga jer su naši kapaciteti ograničeni i nismo dovoljno opremljeni, a jako mnogo osoba pokušava prijeći granicu. Ovo je samo Plješivica, a šta je s Bugarom, Lohovskim brdima, područjem u Velikoj Kladuši", kazao je Lipović, kako ga citira portal Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je kako u GSS-u Unsko-sanske županije imaju samo 13-ero ljudi, a svi oni taj posao rade kao volonteri te sigurno neće biti u stanju rješavati krizne situacije kakve mogu uslijediti ako veće skupine migrana po zimi i snijegu zalutaju u planinskim predjelima tog dijela BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni odlaze, drugi dolaze - u pitanju su tisuće

Na području Unsko-sanske županije trenutačno boravi veći broj ilegalnih migranata. Jedni odlaze, a drugi dolaze pa je nemoguće znati koliko ih je točno, no policija i lokalne vlasti trenutačno operiraju s brojkom od 2700 do 3500 osoba.

Od početka godine u BiH je ušlo nešto više od 13 tisuća ilegalnih migranata, a većina je tijekom ljetnih mjeseci ipak uspjela nastaviti put prema Hrvatskoj i drugim državama zapadne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U BiH još uvijek nije osposobljen nijedan stalni centar za smještaj ilegalnih migranata pa većina njih boravi u improviziranim šatorskim naseljima. U tijeku su radovi na prilagodbi jedne napuštene vojarne kod Sarajeva i napuštenog učeničkog doma u Bihaću, a planirana je i uspostava migrantskog naselja kod Velike Kladuše.

Prvotno je planiran smještaj migranata u šatorima koji bi tijekom zime trebali biti zamijenjeni kontejnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo