Osam godina radi u policiji / Proveli smo dan sa Stojanom, jedinim policajcem Romom u Međimurju

Svakog dana susreće se s mnoštvom predrasuda. Ipak, kaže, ne smeta mu i čini sve ne bi li to promijenio

20.6.2019.
8:00
VOYO logo

Stojan Bogdan romski je policajac u Međimurju. Osam godina radi u policiji i svakog dana susreće se s mnoštvom predrasuda. Ipak, kaže, ne smeta mu i čini sve ne bi li to promijenio.

Nije Stojanu bilo lako ni za nedavnih prosvjeda u Međimurju kada je domicilno stanovništvo prosvjedovalo protiv romske zajednice, no priznaje, nije mu lako ni kad dođe na intervenciju u romsko naselje. Ipak za RTL Direkt kaže - sve je to posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćna smjena u policijskoj postaji Čakovec počinje u 19 sati. Stojan dolazi malo ranije. S partnerom će paziti da ova noć prođe što mirnije. 

"Znaju biti učestale svađe, tučnjave. Nije ni nama lako, vidite svakakve situacije, opasnost za sebe i kolege. Ujedno i na auto s kojim dolazite, zna doći do oštećenja. Nije nepoznato da dođe do napada policijskih službenika", kaže nam Stojan Bogdan, policijski službenik PP Čakovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tridesetjednogodišnji policajac, uniformu nosi već osam godina, a nedavno je položio ispit za višeg policijskog službenika. Rođen je u omanjem naselju u Kotoribi, jednom od takvih 12 u Međimurskoj županiji gdje živi romsko stanovništvo protiv kojeg je nedavno održan i veliki prosvjed u Čakovcu. 

"Ne mogu osuđivati njihovu gorčinu i to što su podigli glas. Ali navodim da se radi se o skupini, ne rade svi Romi probleme, nego skupina, treba poduzeti mjere i kažnjavati njihovo protupravno ponašanje", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjetio je i diskiriminaciju

I Stojan i njegov partner Tomislav ipak priznaju da su im intervencije najčešće baš u romskim naseljima. 

"On ima veliku rodbinu, i svako naselje gdje su Romi, on ima nekoga od rodbine", kaže Tomislav Oletić, policijski službenik PP Čakovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama rade zajedno. U patroli ili intervenciji, čuvaju jedan drugom leđa i živote. 

"Stojan je dobar mladić, ima volje za rad, znam da mu je ponekad teško, puno hodamo u njegove sredine, ima svoje rodbine tamo i znam da mu je teško. Ali mora sve raditi prema zakonu", poručio je Oletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jel rodbina zamjera što ste izabrali ovo zanimanje?

"A gledajte, ako zamjera, to je njihov problem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojan otkriva i da je - čim se zaposlio u policiji i postao kreditno sposoban, kupio manju nekretninu izvan romskog naselja i odselio se. Ali ne zaboravlja odakle je došao. Na početku osnovne škole nije znao ni riječi hrvatskog. Osjetio je i diskiriminaciju - a sada se bori da njegova djeca to ne prolaze.

"Djecu paralelno s materinjim jezikom, učim i hrvatski. Imam kćer od 5 godina koja je krenula u mješoviti vrtić, nema problema. Priča i hrvatski i romski, ne zaboravlja se podrijetlo iako više nismo u romskom naselju", jasno će Bogdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov pradjed, djed, otac, on, pa sada i njegova djeca - svi su se rodili i živjeli u Međimurju i smatraju se Hrvatima. 

"U Međimurju nas ima veliki broj i Roma koji rade ta kaznena djela. Nadam se da ćemo mi koji smo se obrazovali i pomakli s mjesta s vremenom stvoriti drugačiju sliku", jasno će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Međimurju živi 10.000 Roma. Čine trećinu svih nezaposlenih. Stojan se nada da će njegova priča potaknuti Rome da se taj broj smanji. 

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo