EVO KAKO STOJE STVARI / Za stan od 30 kvadrata u Zagrebu tražili 'bolesno' visoku cifru, ono što se dogodilo u nekoliko dana mnoge će šokirati

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ističe se kako je potražnja puno veća nego ponuda

13.3.2023.
13:54
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Svima se već vjerojatno na vrh glave popela priča o preskupim nekretninama u Hrvatskoj. Podaci kažu da su cijene novih stanova lani rasle za 20 posto, a u Zagrebu i preko 30 posto. O tome što se događa na tržištu nekretnina u HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' govorili su zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, agent za promet nekretninama Sanjin Rastovac i investicijski analitičar Filip Vučagić.

Image
ŽELITE KUPITI STAN? /

Agent otkrio kada je pravo vrijeme za kupnju stana i zašto su sad svi navalili na nekretnine u Hrvatskoj: 'Dva su razloga'

Image
ŽELITE KUPITI STAN? /

Agent otkrio kada je pravo vrijeme za kupnju stana i zašto su sad svi navalili na nekretnine u Hrvatskoj: 'Dva su razloga'

Rastovac je poručio kako su prosječne cijene stanova prema statistikama u Zagrebu oko 2700 eura dok je u realnosti teško naći stan ispod tri tisuće eura po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako govorimo o stanovima od 40-50 kvadrata, ti stanovi su često i više od četiri tisuće eura. Zadnji primjer, za 30 kvadrata stana tražili smo 114 tisuća eura i bilo je 20-ak upita u roku nekoliko dana", kazao je i naglasio kako je potražnja puno veća nego ponuda.

Nema dovoljno kvalitetnih nekretnina

U Zagrebu nema dovoljno kvalitetnih nekretnina da bi se ispoštivala potražnja koju imamo, pojasnio je i dodao kako je novogradnja puno traženija od starih stanova, prije svega zbog potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena novogradnje divlja zbog inflacije i onda starogradnja to prati da iskoristi priliku", poručio je.

A na pitanje što Grad Zagreb poduzima po tom pitanju, Korlaet je rekao kako grad u svom portfelju ima oko 6500 stanova od kojih su gotovo svi popunjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo liste za javni najam i liste za socijalni najam. Želimo uvesti reda u tom najmu, želimo potencirati najam i ne želimo prodavati stanove, već želimo povećati portfelj", pojasnio je i dodao kako u tom smislu grad želi izgraditi zgradu u Podbrežju s 288 stanova za iznajmljivanje.

"Postoji sva dokumentacija, ali im nedostaje 320 milijuna kuna", istaknuo je i dodao da su daleko odmakli u razgovorima s razvojnim bankama u smislu financiranja i na pragu su povoljnog zajma s niskom kamatnom stopom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo