BANDE IMAJU UVIJEK ISTI OBRAZAC? / Bankomati u ovom dijelu Zagreba 'pucaju kao kokice': Stručnjak otkrio kako operiraju razbojnici i tehnologiju eksploziva

O kakvom se eksplozivu radi, policija još ne otkriva. No, u posljednje vrijeme gotovo uvijek je riječ o običnom plinu

13.9.2022.
7:04
VOYO logo

Svaki tjedan na Trešnjevci se raznese neki bankomat, i to više nije vijest. Sinoć je ponovno eksplodirao jedan, a policija u svojem priopćenju nije ni napisala koliko je novca iz bankomata izneseno.

"Radi se, naravno, uvijek kad je manja vidljivost i kad je manji broj prolaznika. Naravno da počinitelji tu računaju na način da se nikoga ne ozlijedi, to nije njihova namjera", kaže stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOĆNA POTJERA U ZAGORJU /

Banda raznijela bankomat pa upala u zasjedu: 'Pljačkaš je policajca vozio na haubi, pucalo se'

Image
NOĆNA POTJERA U ZAGORJU /

Banda raznijela bankomat pa upala u zasjedu: 'Pljačkaš je policajca vozio na haubi, pucalo se'

Plin se upumpava u unutrašnjost bankomata

O kakvom se eksplozivu radi, policija još ne otkriva. No, u posljednje vrijeme gotovo uvijek je riječ o običnom plinu.

"Sama tehnologija je otprilike takva da se upumpava određeni plin u unutrašnjost bankomata koji se onda zapaljuje, potpaljuje, uslijed čega dolazi do eksplozije", kaže Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tragovima na mjestu na kojem se bankomat nalazio, pretpostavlja se da ovaj bankomat nije jedan od onih u koje je već ugrađena elektrokemijska zaštita.

"Zato se zove elektrokemija, da bilo kakav napad na bankomat, je li mehanički, hoće li netko probati provaliti u njega, iščupati ga s nečim pa odvući negdje u nekoj manjoj sredini, ili na bilo koji način napasti bankomat - ti sustavi detektiraju da se nešto događa što nije normalno i aktivira se elektrokemijska zaštita. Boja se znači aktivira i sve novčanice budu obojene", objašnjava Lidija Stolica iz Hrvatskog ceha zaštitara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi bankomati će uskoro imati zaštitu

U Hrvatskoj, prema zakonu, do travnja iduće godine svi će bankomati morati imati ovu vrstu zaštite. Do sada ih je ugrađeno u otprilike trećinu od oko četiri tisuće bankomata. Ne može brže jer se sustavi proizvode izvan Hrvatske, a ugrađuje ih tek nekoliko domaćih tvrtki. Trošak po svakom bankomatu je oko četiri tisuće eura.

"Ide se prema nekim prioritetima, prvi je bio obala, znači turistička mjesta, cijeli Jadran", priča Stolica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo