VRIJEME RASPLETA / Što kaže Ivica Todorić? Gost Direkta bio je Željko Ivanković koji je ekskluzivno razgovarao s vlasnikom Agrokora

100 dana od kako je država iz Agrokora izbacila Ivicu Todorića i ubacila Antu Ramljaka situacija u koncernu postaje sve jasnija, ali budućnost sve neizvjesnija

26.7.2017.
22:40
VOYO logo

Za okruglu obljetnicu državne uprave Agrokor je svoje najmanje dobavljače i vjerovnike odlučio nagraditi sa isplatom 132 milijuna kuna koji trebaju namiriti sva njiohova potraživanja.

Istodobno je nova Uprava otkrila i dosta čudnovate načine na koje se financirao Agrokor, a u tim kombinacijama sudjelovala je i država preko svoje državne banke, HBOR-a, Ramljak je novinarima otkrio da je bilo i lažiranja bilanci a financijski revizori iz inozemstva otkrili su da je gubitak Agrokora samo za prošlu godinu najmanje 12 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dugove veće od 40 milijardi kuna sve vodi k tome da na kraju balade nit će biti Agrokora nit će u njemu biti Ivice Todorića

Najmanji su namireni. Doduše, radi se o starom dugu, ali 132 milijuna kuna stiže na adrese 2100 obrtnika i OPGova kojima Agrokor duguje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo trebalo je, čekalo se, bili su strpljivi, nadam se da smo napravilki dobar posao za njih i nadam se da će novac koji dobiju uložiti u poljoprivrednu proizvodnju i da će nastaviti suradnju s kompanijom kao i do sada", kaže Mato Brlošić.

Međutim, u petak je tvrtka Granolio, hrvatski lider u mlinarskoj industriji i jedan od najvećih otkupljivača ratarskih kultura, zbog Agrokora – otišla u stečaj.

"Granolio je važan u poljoprivrednom otkupu od seljaka, bitno je da on ne zapadne u probleme financijske jer ako upadne to je 20 posto tržišta, to se može reflektirati na sve kooperante, meni se čini da on ima ugovorenu proizvodnju nekih 40 000 hektara", kaže Miroslav Kuskunović, urednik portala Agrobiz.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako šokantna je, i još uvijek neslužbena, revizija Agrokora –  ušminkane poslovne bilance, lažna pozitivna izvješća.. i gubitkom - koji se za sada procjenjuje na 12 do 15 milijardi kuna.

".. i na strani prihoda i rashoda i kreditiranja tvrtke, i procjene imovine i brendova i vrijednosti tvrtke i mogućnosti otplate kredita..sve je to bilo na neki način uračunato u izvješće Agrokora, sad se sve to revalorizira…. (ja)U najgorem scenariju može biti i gore? Svakako, može biti gore, meni su neke informacije govorile da može biti puno gore...", ističe Frenki Laušić, novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu, kad bude službeno, bit će jasni prihodi i rashodi, s njima za razliku od imovine i potraživanja - ne mogu manipulirati. To je jedino što će biti važno u trenutku nagodbe, a plan restrukturiranja Ramljak će vjerovnicima dati do kraja godine, objašnjava Laušić.

"Tu će biti još puno iznenađenja", govorio je Ante Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo iznenađenje - 50 milijuna kuna koje je od HBORa dobila Nexus grupa, jedan od fondova gospodarske suradnje – a koji su umjesto u Zagreb-gradnji – završili u Agrokoru. Prema potpredsjednici Vlade – to je bio uzorak poslovanja.

"On je ustvari samo jedan od primjera koji pokazuju nezdrave, rekla bih neprimjerene i ponekad stvarno nejasne poslovne prakse koje je u svom financiranju primjenjivao Agrokor u vrijeme uprave Ivice Todorića i koje su u stvari dovele do stečaja Agrokora", kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je bilo po propisima, danas objašnjavaju jer su imali višak novca.   

"Navedena kratkoročna pozajmica je predstavljala klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti", poručuju iz Nexusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je na Ramljaku najteži dio posla – kako će izgledati plan restrukturiranja. Iako Ramljak najavljuje kako će razbiti postojeći koncern Laušić kaže kako se možda priprema novi i to u prehrambenoj grupaciji.  Primjerice Agrokorovi Pikovi  raspolažu sa 33 000 hektara zemljišta.

"Da su kao takvi najveće poljoprivredno poduzeće u Europi i da će država morati dobro razmisliti kome će ih dati na upravljanje. to upućuje na mogućnost da se u vladi razmišlja da se te tvrtke prodaju domaćim prehrambenim tvrtkama", dodaje Frenki Laušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok direktno iz Todorićevih usta  stižu upute – Agrokor mora opstati u originalnom obliku.

"Shvaćam iz svih tih istupa da je to pokušaj opravdanja njegovog za sve što se dogodilo a on je zadnja osoba koja bi trebala dijeliti savjete", govori Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio će vlasništva, jasno je, dati za dio duga, a Todorić ako čeka nagodbu – nema se ćemu veseliti, pretpostavlja Laušić. Zadnju rijeć uoći nagodbe ionako će imati – vjerovnici; i to tek nakon konačne revizije kad vrijednosti kompanija budu – jasne. 

Gost RTL Direkta bio je ekonomski analitičar i novinar Željko Ivanković koji je zadnjih nekoliko tjedana u dva navrata opširno razgovarao s Ivicom Todorićem upravo o onome što se događa u Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanković tvrdi kako je Todorić sigurno bio svjestan problema onog trenutka kada je predao upravljanje Agrokorom državi te da nije samo razgovarao s Todorićem jer ga je zanimalo kako je funkcionirao čitav gospodarski sustav u posljednjih 25 godina. 

Objašnjava kako je jedina osnova po kojoj DORH istražuje Agrokor ona po kojoj je Petrov kao građanin prijavio Agorkor. Dotaknuo se i teme vrijednosti Agorkora te tvrdi da opcija sačuvanja Agrokora kao cijeline nije odbačena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate danas vijesti koliko Agrokor vrijedi. Ako Agrokor ne vrijedi ništa, onda zapravo ide u stečaj i cijela ova priča nema nekakvu posebnu svrhu, mogao je u stečaj otići prije tri mjeseca. ako Agrokor nešto vrijedi, onda to ipak ima nekakav zamašnjak koji može nastaviti dalje. U ovom trenutku iz pravnih, ali i ekonomskih razloga, opcija da se pokuša nagodbom barem u prvom mahu sačuvati kao cijelinu nije opcija koja je odbačena, to bi možda bio, kad bi se uspjelo u vjerovničkim odnosima, bila najbolja prijelazna opcija", tvrdi Ivanković.

Smatra kako je najelegantniji izlaz u prvom koraku opcija da se uspije postići nagodba vjerovnika na razini cijelog koncerna te da "za to mora postojati kakva takva izgledna vrijednost i nekakva budućnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Todorić želi da Agrokor opstane i to je ono što bi on smatrao da je, na kraju krajeva, i njegovo životno djelo. Hoće li on biti u Agrokoru, o tome nismo pričali jer vjerojatno ne računa na tu opciju", tvrdi Ivanković.

Cijeli intervju pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo