Što hoće ta kurba Europa?

Situacija je suluda. U zemlji u kojoj se 39,1% anketiranih građana protivi članstvu, nema političke snage koja bi suvislo artikulirala stavove tih građana.

3.12.2010.
13:14
VOYO logo

U ovomjesečnom redovitom ispitivanju političkih preferencija CRO-Demoskopa zabilježen je, već četvrti mjesec zaredom, blagi pad podrške hrvatskom članstvu u EU. I što je još važnije, trenutno je potpora članstvu ispodpolovična. Tako su posljednji rezultati pokazali potporu hrvatskom članstvu u EU od 49,2%.

A sada majka svih pitanja – imaju li naše stranke, i one na vlasti i one u opoziciji backup plan? Čini se da nemaju. One uopće nisu pripremljene za taj scenarij. Da danas novinar upita Kosoricu ili Milanovića što će se dogoditi ako referendum o ulasku u EU ne prođe, siguran sam da bi se proveo kao i onaj koji je Sanadera i Šukera, nakon kataklizme Wall Streeta, pitao o recesiji, pa dobio odgovor da recesije u Hrvatskoj niti ima niti će biti. Svako tko nije uškopljen od inteligencije u tome je iščitao sljedeće: "S tom varijantom ne računamo, za taj scenarij smo nespremni. Ako nas to zadesi, najebali smo, ali to nećemo naglas reći." I evo, danas najebavamo iz dana u dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je zaista malo suluda. U zemlji u kojoj se 39,1% anketiranih građana protivi članstvu u EU, scenarij u kojem ne ulazimo je tabu-tema, a što je još luđe – nema političke snage koja bi i na koji suvisao način artikulirala stavove tih građana. Osim, naravno, sumanutih pokušaja koji nisu otišli dalje od retardiranog naricanja nad sirom, vrhnjem i kulenom.

Odgovor na pitanje zašto takve snage u Hrvata nema, leži u politici HDZ-a, koju bismo mogli nazvati latentno euroskeptičnim i shizofrenim odnosom HDZ-a prema Uniji, u kojem se jedno misli, a drugo radi. Radi se o onoj rečenici koju ste, siguran sam, milijun puta čuli u zadnjih dvadesetak godina. "Bi Franjo, ali Europa ne da." Zatim: "Ne misli Ivo tako, ali mora zbog Europske unije." Pitanje je trenutka kad će i Jaca zaigrati na ovu kartu, ali i on će uskoro doći – kada bude tisućama radnika škverova morala objasniti zašto će završiti na ulici. Očekujem ovakav odgovor: "Mi smo učinili sve što je u našoj moći, ali EU nas je prisilila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta politika koja traži sažaljenje od svojih birača, najjasnije se manifestirala na pitanju Haaga i ratnih zločina. Niti godinu dana nakon što je na splitskoj Rivi arlaukao o bjelosvjetskim urotama, o prodaji heroja i sličnim pizdarijama, Sanader je uredno izručio Gotovinu. Je li HDZ zbog toga izgubio članove ili birače? Nije, osvojio je i sljedeće izbore. Zašto? Zato što su i članovi i HDZ-ovi birači "znali" da Ivo jedno misli, a drugo radi. "Mora zbog kurbe Evrope!"

Ajmo dalje. Koji su nam odgovor gospoda iz HDZ-a servirala kad je Ivo podvio repicu? Odlazi kako bi prisilio EU da baci drukčiji pogled na spor sa Slovencima, na spor koji su i Sanader i Janša godinama namjerno potencirali kako bi na domaćem terenu probudili nacionaliste kad se za tim ukaže potreba. Čak je i Hebrang kasnije priznao da je sam smislio tu laž. Pa su naivniji među nama povjerovali kako je Ivo podnio žrtvu ne bi li se "kurba Evropa" malo oraspoložila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sad će se pojaviti i pitanje brodogradilišta. I tu će se HDZ poslužiti istom manipulacijom. Pa za propast brodogradilišta neće biti krive nesposobne, ali politički podobne uprave koje su iz brodogradilišta izvlačile lovu, neće biti krivo sustavno izbjegavanje restrukturiranja, ne! Bit će kriva "kurba Evropa" i njeni zahtjevi.

S druge, pak, strane, kad se takvom HDZ-u postavi pitanje: "Zašto, ako vam je ta Europa toliki trn u oku, inzistirate na proeuropskoj politici?", dobit ćemo odgovor sastavljen od ispraznog palamuđenja o Hrvatskoj u europskom kontekstu, strateškim i inim ciljevima i, naravno, onom najvažnijem – lovi koju ćemo time dobiti iz raznih fondova pa prosječan hrvatski građanin sve to skupa doživljava kao davanje guze za sto kuna. A upravo stoga što HDZ svih ovih godina, kad je tema bila Unija, ništa nije "želio napraviti s određenim ciljem" nego je sve "morao napraviti s određenim ciljem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako nakaradan odnos HDZ-a prema Europskoj uniji naprosto mora rezultirati anketom s početka teksta. 39,1% protiv, a manje od pola, dakle nedovoljno, da referendum prođe. Što će se dogoditi ako referendum ne prođe, kao što rekoh, ne zna se. Ali, tko će za to biti kriv – to se zna. Odgovor se toliko puta ponavlja, kod svake teme, da je već postao i pomalo dosadan – kriv je HDZ.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču