Zbog vremenskih neprilika izdano upozorenje za Dalmaciju!

Pred nama je tmurnih tjedan dana, s puno oblaka i kiše. Iako će temperature biti relativno 'pristojne' za ovo doba godine, vrijeme nam neće ići na ruku.

19.11.2013.
9:34
VOYO logo

Vrhunac ciklone koja se Hrvatskoj približava iz susjedne Italije, a u kojoj je dosad poginulo 14 ljudi, bit će tijekom iduća dva dana.

Meteoalarm, web stranica koja izvješćuje o ekstremnim vremenskim prilikama iznad Europe, upozorila je na narančasti stupanj pripravnosti od nevremena za područje Dalmacije, a što znači da vrijeme koje dolazi može prouzročiti štetu i biti opasno za ljude. Žuti stupanj pripravnosti izdan je za šire riječko područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obala i dalmatinski otoci od Zadra do Dubrovnika na stranici meteoalarma označeni su narančastom bojom kojom se, kako se objašnjava na toj stranici, prognoziraju opasne vremenske pojave koje se javljaju razmjerno rijetko tijekom godine.

Područje od Zadra do Rijeke, te dalmatinsko zaleđe, označeni su žutom bojom koja upozorava na potencijalno opasno vrijeme. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali, navode, treba buditi na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciklona će donijeti obilnu kišu na Jadranu, ponegdje i više od 100 litara po kvadratnom metru, a puhat će orkansko jugo, jačine i preko 120 km/h.

U srijedu će biti promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno će padati kiša, osobito na Jadranu, gdje mjestimice može biti obilnija te praćena grmljavinom. Na kopnu je ponegdje moguća magla. Vjetar uglavnom slab, na istoku umjeren jugoistočni. Na Jadranu slabo i umjereno, na jugu još i jako jugo. Temperatura zraka bez veće promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve prave pahulje

U istom tonu nastavit će se tijekom cijelog tjedna, sve do ponedjeljka, koji bi, prema prognozama DHMZ-a, mogao donijeti i prve pahulje Zagrebu i drugim krajevima. Iako je snijeg zabijelio već gorja, sada će pasti i u nižim krajevima. No, neće se dugo zadržati jer će temperatura biti od 2 do 6 °C.

Isti scenarij predviđen je i za Varaždin i okolicu, Vinkovce, Vukovar i velik dio Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek bi mogao zabijeliti već dan ranije, u nedjelju, baš kao i područje Gorskog kotara i Like.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo