STIGLO PISMO IZ EUROPE: / Vlada potvrdila da nam prijete veliki problemi zbog konverzije švicaraca

Image
Foto: AFP

Iz Vlade su potvrdili da su zaprimili pismo Europske komisije u kojem se Hrvatsku proziva zbog kršenja prava EU kad je riječ o Zakonu o konverziji švicaraca.

8.7.2016.
17:20
AFP
VOYO logo

"Republika Hrvatska je zaprimila pismo službene obavijesti kojim su nas službe Europske komisije obavijestile kako smatraju da je donesenim izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama prekršeno pravo Europske unije", stoji u priopćenju koje je u petak poslijepodne stiglo iz Vlade RH, a u kojem se navodi kako će građani o daljnjim koracima Komisije i Republike Hrvatske biti pravovremeno obaviješteni.

"Ova će Vlada učiniti sve kako bi spriječila moguće negativne posljedice, a sukladno trenutnim ustavnim ovlastima", dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošak od 6,5 milijardi kuna

Informacija o tome kako će Komisija pokrenuti postupak protiv Hrvatske zbog problema s troškom konverzije kredita u švicarskim francima pojavila se ranije danas. Da se Hrvatskoj zamjera što se trošak svaljuje samo na leđa zajmodavca potvrdila je glasnogovornica EK Vanessa Mock.

Inače, trošak konverzije koji je prebačen na račun banaka iznosi 6,5 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponašanje Europske komisije je neprihvatljivo

U udruzi Franak smatraju da je ponašanje Europske komisije neprihvatljivo.

"Kao prvo, DORH treba pokrenuti prekršajni progon banaka prema našoj prijavi, temeljem čega se u državni proračun može sliti 9 do 25 milijardi kuna. Drugo, država treba uvesti porez na aktivu, i treće, država treba argumentirano dokazati Europskoj komisiji da banke već deset godina krše pravo Republike Hrvatske, ali i europsko pravo nezakonitim povećavanjem kamata, tako da je konverzija kap u moru onoga što su banke otele hrvatskim građanima", smatra Goran Aleksić iz udruge Franak, prenosi Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠOK IZ /

EU-a! Europska komisija pokreće postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita

Image
ŠOK IZ /

EU-a! Europska komisija pokreće postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo