obvezni i izborni predmeti / Stigli prvi rezultati državne mature: na ljetnom roku ispite pisalo više od 35.500 maturanata

Nakon obrade prigovora, u ponedjeljak će biti poznati i konačni rezultati ovogodišnje državne mature

13.7.2016.
18:47
VOYO logo

Državnu maturu iz psihologije sa sto posto napisao je Ilan Nestić, a sve zadatke iz fizike bez ijedne greške riješio je Karlo Semenić

"Jako sam sretan jer nisam baš očekivao. Zbrajao sam  bodove, ali ovo je jako lijepo za vidjeti", rekao nam je Ilan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su odlični učenici. Nakon prvih rezultata im je laknulo. Svjesni su da je željeni studij sve bliže.

"Bilo mi je jako teško odlučiti što studirati jer me sve zanima. Ja bih sve studirao. Išao sam na profesionalnu orijentaciju dva puta pa je ispalo ili psihologija ili ekonomija", kaže Ilan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiram upisati PMF. Dvoumim se između matematike i fizike, pa ćemo vidjeti što će biti", rekao je Karlo. 

Na ljetnom roku državnu maturu pisalo je gotovo 13.000 gimnazijalaca te 17.638 učenika iz strukovnih škola. Uz gotovo pet tisuća ostalih, ukupno je 35.527 maturanata pisalo ispite i točno u podne dočekalo privremene rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pristupnici sada mogu vidjeti svoje rezultate i ako smatraju da imaju razloga za uložiti prigovor ili ga žele uložiti, oni to mogu učiniti počevši sa današnjim danom u podne do 15. srpnja sa završetkom u podne", rekla je Ana Franić Božić, glasnogovornica NCVVO-a.

Nakon obrade prigovora u ponedjeljak će biti poznati i konačni rezultati. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom i krađom ispita uvedene su i kazne za prepisivanje - zabrana polaganja mature ove i sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekako se s tim mjerama možda doprinjelo da svi shvate da je polaganje ispita državne mature zapravo znanje koje su oni prikupljali ove četiri godine, a za neke i više i da su zaista sjeli s voljom i na vrijeme i s uspjehom završili svoje ispite", dodala je Franić Božić. 

Za one koji nisu, ostaje jesenski rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo