'Stanje u INA-i loše utječe na odnose dviju država'

7.5.2012.
16:18
VOYO logo

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je ugostio hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Nakon razgovora u četiri oka koji je trajao skoro sat i pol vremena, dvojca premijera izrazili su zadovoljstvo, kako su rekli, odličnim odnosima između dviju država. Najviše se razgovaralo, tvrde, o energetskim projektima od zajedničkog interesa i aktualnim političkim kretanjima u Uniji.

Zoran Milanović je rekao da su razgovarali i o projektima razvoja riječke luke, LNG terminala i nizinske pruge. Priznao je da je s Orbanom razgovarao i o odnosima između Ine i MOL-a, odnosno Hrvatske i MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

V. Orban: Ugovori, uvjeti i konstrukcije su interne stvari INA-e

"Naravno da je to bila nezaobilazna tema. U razdoblju kada su 2003. i 2009. godine sklapani dioničarski ugovori između RH i MOL-a, Mađarska nije bila u vlasničkoj strukturi MOL-a, a u tu kompaniju ušla tek kasnije. Naravno da odnosi u INA-i negativno utječu na odnose između dviju država, ali ja kao premijer neću dopustiti da tako bude i dalje jer ova mađarska vlada s tim nema ništa", riječi su kojima je hrvatski premijer odgovorio na novinarsko pitanje je li postignut politički dogovor o mogućnosti izmjene dioničarskog ugovora i po kojim uvjetima.

"MOL je jedna od najvećih srednjoeuropskih kompanija i kao u svakoj drugoj europskoj kompaniji dioničarski ugovori, uvjeti i konstrukcije su interne stvari kompanije. Spremni smo surađivati, ali kao Mađarska država skoro da nemamo nikakva utjecaja (Mađarska ima 25 posto udjela u MOL-u, op. a.)", kazao je, pak, mađarski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve budnim okom pratio i glasnogovornik MOL-a

Što se tiče eventualnog imenovanja ministara Slavka Linića i Radimira Čačića u nadzorni odbor INA-e, hrvatski premijer je rekao da je to "interna politička stvar Republike Hrvatske" i da o tome nije razgovarao sa svojim mađarskim kolegom.

"S time Mađarska vlada nema nikakvih problema", rekao je Milanović koji nij eželio komentirati izjavu Slavka Linića koji je kazao da će Mađari dobiti rat ako ga budu tražili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se među novinare koji su čekali obraćanje dvojice premijera smjestio i Domokos Szollar, glasnogovornik mađarskog MOL-a. I njega je, čini se, zanimalo što su se dvojica premijera dogovorila o suradnji dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo