SPLITSKA BOLNICA TRAŽI HITNU POMOĆ: / Nedostaje im barem 100 medicinskih sestara; radije odlaze raditi u Njemačku za tri puta veću plaću

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U splitskom KBC-u nedostaje stotinjak medicinskih sestara

29.5.2019.
16:43
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

I dok u cijeloj Hrvatskoj nedostaje sestara u bolnicama, situacija u splitskom KBC-u blizu je kritične. Naime, nedostaje im stotinjak medicinskih sestara, a najgora je situacija u klinikama za kirurgiju i unutarnje bolesti.

"Istina je, nalazimo se u vrlo nezavidnoj situaciji u tom pitanju. Bit ću optimističan pa ću reći da nedostaje stotinjak sestara iako je stvarna brojka zasigurno veća. Bolnica ima 25 odjela, klinika, zavoda, i da na svakoj lokaciji primimo po najmanje dvije sestre ili tehničara, morali bismo ih zaposliti 50. Oni rade gotovo bez prestanka i mora se hitno nešto napraviti jer će u protivnom biti ugrožen normalan rad bolnice", rekao je doc. dr. Krešimir Dolić, zamjenik bolničkog ravnatelja, za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potplaćene su

Dok medicinske sestre u Hrvatskoj imaju početničku plaću oko 4800 kuna, one koje otputuju na rad u inozemstvo, primjerice u Njemačku, dobiju pored smještaja i hrane, početničku plaću u visini od 2000 eura (oko 15.000 kuna).

Silvana Ganza, predsjednica splitskog ogranka Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, rekla je kako čim neka sestra ode na bolovanje, na rodiljni dopust, u mirovinju itd., odmah traže zamjenu. Međutim, na natječaje se ne javlja dovoljan broj zainteresiranih kandidata, što je velika promjena u odnosu na nekada kada je bilo dvostruko više prijava nego otvorenih radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlaze na bolovanja zbog iscrpljenosti

Ganza je upozorila da medicinske sestre sve češće odlaze na bolovanja, ne samo zbog rodiljnih dopusta, već sve više i zbog iscrpljenosti. "Ima puno onih koje su navršile 60 godina života i 41 godinu staža u našoj bolnici, pa se odlučuju otići u mirovinu, jer ako bi za tri godine otišle u 'punu' mirovinu imale bi zbog drugog stupa manja primanja."

Na pitanje kako riješiti problem i zainteresirati sestre potaknuti da ostanu raditi u Hrvatskoj, Ganza je rekla za Slobodnu Dalmaciju da se rješenje nalazi u novčanoj stimulaciji, tj. povećanju plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo