Splićanka u Sydneyju: Ne trčite u Australiju ako vas nitko ne čeka

20.7.2014.
19:00
VOYO logo

Splićanka Kika Penović- Žaknić (33) i njen suprug i sin žive u Sydneyu posljednjih nekoliko godina.

"Ima lijepih i ružnih stvari kao i svugdje, samo se čini da ovdje prevladavaju pozitivne stvari, barem u dijelu Sydneya gdje živimo. Ipak, grad koji broji 5 milijuna ljudi ima 1,5 milijuna nezaposlenih, što ne čini situaciju baš bajnom. Među njima sam i ja s 14 godina staža u financijama i knjigovodstvu iza sebe. Na moju žalost, australski zakoni, pravila, financije i cijela radna etika se uvelike razikuje od europske...", kaže Kika za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, veliki plus je da onaj tko želi raditi taj će i zaraditi. Isto tako, minus je da je Sydney među najskupljim gradovima na svijetu i jako je teško postići ikakvo ulaganje, štednju odnosno krov nad glavom ako nemate već dobru bazu", kaže Kika.

"Što poručiti našim mladim ljudima koji sanjaju o Australiji - isplati se doći raditi samo ako imate nekoga ovdje i ako ne planirate dugo ostati", iskreno kaže Kika, navodeći npr. kako su vrtići enormno skupi - od 75 do 100 dolara na dan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, prosječna plaća u Australiji je oko 4000 kuna tjedno, a cijene hrane i odjeće su otprilike kao i kod nas. Među najlošije plaćenim zanimanjima su kuhari, konobari, turistički vodiči, frizeri, kozmetičari. Uz Indijce i Kineze, Talijani, Grci i Irci među brojnijim su imigrantima u Australiji u posljednje vrijeme. Tamošnja vlada potiče naseljavanje ruralnih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo