'prljavi i slijepljeni' / Šok u zagrebačkom stanu! Uzgajivačica pasa na crno držala 15 štenaca u nehumanim uvjetima: 'Bili su bolesni'

Šokirali su se inspektori i veterinari kada su upali u jedan zagrebački stan gdje je nakon nekoliko dana praćenja uhvaćena ilegalna uzgajivačica pasa

7.10.2022.
22:00
VOYO logo

Pudlice, patuljasti špic i pomeranci, 15 štenaca starosti od 2 do 4 mjeseca u horor uvjetima. Prizori su to na koje su naišli inspektori kada su pokucali na vrata kuće u jednoj zagrebačkoj četvrti nedaleko od središta grada. Oduzeti psi završili su u Skloništu za nezbrinute životinje Dumovec, ali i na Veterinarskom fakultetu.

"Psi su bili vrlo prljavi, slijepljene dlake, tri dosta bolesna što ćemo vidjeti na Klinici za zarazne bolesti, ali oni su sada stabilno, očišćeni i nadamo se da će sve biti dobro s njihovim zdravljem", rekao je ravnatelj Skloništa za nezbrinute životinje Zagreba u Dumovcu, Damir Skok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset dana bit će u karanteni u koju nismo smjeli ući. Smješteni su zajedno s drugim psima. Unutra ih je 20. Neovlaštenima ulaz zabranjen.

"U karanteni uvijek radi samo jedna osoba na određeni dan baš da se spriječe bolesti i u svrhu javnozdravstvenog interesa", rekao je veterinarski tehničar Neda Budas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovakav slučaj nije šokirao Kinološki savez jer su vidjeli, kažu i gore prizore iz drugih ilegalnih uzgajivačnica.

"Gdje se psi drže poput pilića, u nekakvim malim boksovima, gdje nisu cijepljeni, bit čitavog uzgoja je zarada, proizvesti što jeftinije, a prodati što skuplje. Cijene se kreću za tako malog psa pomeranca i po nekoliko tisuća eura ako je iz kvalitetnog legla", kazao je tajnik Kinološkog saveza, Bojan Mataković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
škola zabrinuta /

Unatoč zabrani, neodgovorni susjedi šeću pse po školskom dvorištu. Djeca trče za loptom, a psi za njima

Image
škola zabrinuta /

Unatoč zabrani, neodgovorni susjedi šeću pse po školskom dvorištu. Djeca trče za loptom, a psi za njima

Pas koji je uzgajan na odgovoran način, ima do dva šteneta. Ovo je jedna od takvih uzgajivačnica u zagrebačkoj Dubravi gdje žive pomeranci. Žalosno je, kažu, da nekolicina radi po zakonu, a neodgovorni štanceri brzo i lako zarađuju na uštrb životinja.

"Odgovoran posao koji zahtjeva jako puno brige o psima, potreban je svaki drugi dan češljati, kupati, biti uz njih jer im je potrebna ljubav", kaže vlasnica uzgajivačnice pasa, Morana Obrst Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvorena srca primit će vas kod sebe u dom i prije same kupovine, pokazat će vam svoje dokumente i to može ići ovim putem da dobijete zdravog i pametnog psića koji je socijaliziran i primio je sva potrebna cjepiva i papire", rekla je predsjednica Nordic kluba i voditeljica uzgoja pasa, Nives Medunjanin Božićević.

Iz državnog inspektorata upozoravaju da prilikom kupovine kućnih ljubimaca treba biti itekako oprezan. A sudbina štenaca s početka priče je nakon Skloništa - potraga za novim domom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo