SOCIJALNI RADNICI U CRNINI IDU NA POSAO, SVI PIŠU ISTI STATUS; RAVNATELJICA CENTRA: / 'Bio je teška stranka...'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Osumnjičeni za ubojstvo socijalne radnice u đakovačkom Centru za socijalnu skrb i teško ranjavanje pravnika Centra, trebao bi u 14 sati biti prevezen u Osijek pritvorskom nadzorniku

10.7.2019.
10:29
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon jučerašnje pucnjave u đakovačkom Centru za socijalnu skrb, pri čemu je ubijena socijalna radnica Blaženka Poplašen, a pravnik Centra i dalje se bori za život u osječkoj bolnici, osumnjičeni za ubojstvo nalazi se pod policijskim nadzorom u sobi za zadržavanje u Đakovu. Kako doznaje N1, ovaj bivši korisnik Centra koji je uhićen nakon osam sati bijega, iza 14 sati trebao bi biti prevezen u Osijek pritvorskom nadzorniku gdje će o daljnjim koracima odlučiti nadležno državno odvjetništvo.

Ubojica je navodno lociran i uhićen u napuštenoj štali u blizini autoceste A5. Kako piše HRT, sama akcija privođenja je izgledala kao u filmovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[VIDEO] UHIĆEN UBOJICA IZ ĐAKOVA! /

Pronašli ga u napuštenoj staji u obližnjem selu, imao je oružje; ispred policijske stanice stigla hitna

Image
[VIDEO] UHIĆEN UBOJICA IZ ĐAKOVA! /

Pronašli ga u napuštenoj staji u obližnjem selu, imao je oružje; ispred policijske stanice stigla hitna

Socijalni radnici u crnini

Socijalni radnici su se preko društvenih mreža dogovorili da jutros na posao dođu u crnini te da se svi koji mogu okupe pred resornim Ministarstvom u 12 sati i 10 minuta, kada se jučer i dogodila pucnjava u Centru u Đakovu. Cilj im je upozorili na težak položaj u kojem se nalaze. Kako bi upozorile na jučerašnju tragediju, socijalne radnice na društvenim mrežama postavljaju natpis "Jedna od nas".

Kako neslužbeno doznaje HRT, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je uputila svim centrima u državi naputak po kojem sljedeća dva dana ne moraju raditi sa strankama i ne moraju svi doći na posao, nego da će biti dovoljno organizirati dežurstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status sličan vojsci i policiji?

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić rekao je da je policija odradila posao kako treba, iako se možda moglo činiti da je predugo trajalo te da je najvažnije da nakon svega nije bilo drugog zločina. Prema njegovu mišljenju, teško je reći je li bilo moguće spriječiti napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno nema apsolutne sigurnosti za sve. Javni i državni službenici su pod većim pritiskom. Socijalni radnici su više izloženi tome. Predstavnik zaštitarske tvrtke rekao je da nemaju ovlaštenje nositi oružje osim u financijskim institucijama.

Nešto treba poduzeti da i ostali javni službenici dobiju status, kao što imaju vojska i policija, službene osobe, možda bi to pridonijelo. Nikad se neće sve potencijalne prijetnje moći prevenirati. Bitno je da se digne svijest da javni i državni službenici, velika većina njih, odgovorno i savjesno rade svoj posao u korist građana. Sutra će se proglasiti Dan žalosti", rekao je gradonačelnik Đakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znaju kako dalje...

"Šokirani smo, ne znamo kako dalje. To su situacije koje se nikako ne mogu predvidjeti. Ne znamo što je u glavi nekom čovjeku koji dolazi kod nas. Mi smo struka koja pomaže ljudima i uvijek se nadamo da će to naši korisnici razumjeti. Što se dogodilo jako je teško razumjeti i svi se pitamo kako ćemo raditi. Danas i sutra ne radimo, a kako ćemo raditi idući tjedan mi to sada zaista ne znamo", rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Đakovu Dubravka Petrović za HRT.

Dodala je da će ispraćaj ubijene socijalne radnice biti sutra u 16 sati na mjesnom groblju u Đakovačkim Selcima te da će na njega doći i kolege iz sustava koji će tako dati podršku i upozoriti na status socijalnih radnika u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bezuman, iracionalan čin?

U razgovoru za N1, Petrović je rekla kako je teško reći što bi mogao biti okidač napada. "To je toliko teško reći. To je bezuman čin. To je nešto zaista iracionalno. Naše kolege su se uvijek trudile. Čovjek je dolazio kod nas jako puno puta. Dogodilo se to što se dogodilo. Nitko to nije mogao predvidjeti... Ne mogu reći da se nasilno ponašao. Usudila bih se reći da je teška stranka. Slali smo u nekoliko navrata dopise policiji i liječnicima".

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo