Smrtonosna svinjska gripa vratila se u Hrvatsku!

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti prof.

23.12.2010.
21:26
VOYO logo

U Hrvatskoj je počela sezona gripe, potvrdili su laboratorijski nalazi Nacionalnog referentnog laboratorija za influenzu, a kod dijela uzroka koji su ispitivani dominirao je virus gripe A tipa H1N1, koji je lani uzrokovao pandemiju.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti prof. Ira Gjenero Margan izjavila je za Hinu da se trenutačno zbog komplikacija bolesti uzrokovane virusom H1N1, na intenzivnoj skrbi u jednoj bolnici izvan Zagreba liječi 18-godišnja osoba, kod koje je službeno potvrđena zaraza tim virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Virus H1N1 nije se promijenio u odnosu na prošlu godinu kada je izazvao pandemiju, no očekujemo da zaraza neće biti takvih razmjera'', kazala je prof. Gjenero Margan.

Budući da cijepljene još traje, preporučila je svima da se cijepe, pogotovo osobama s povećanih rizikom od razvoja komplikacija a to su starije osobe i kronični bolesnici. Cijepiti se mogu kod svojih izabranih liječnika te u zavodima za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiolozi vjeruju da će virus A H1N1, u odnosu na A H3N2, dominirati u ovoj sezoni gripe i u Hrvatskoj kao što je to i u drugim zemljama.

Vezani članak:

arti-201012170669006 arti-201012130386006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo