Svi šefovi glavnog grada / Škole, vrtići, nasip! Svi pričaju o uspjesima Pere Pirkera: Direkt ima priču o najuspješnijim Milanovim prethodnicima

Ipak, nitko nije vladao toliko dugo koliko je Milan Bandić

3.3.2021.
7:30
VOYO logo

A posljednjih dana u Zagrebu svi pričaju, ne samo o Milanu Bandiću, nego jednom drugom zagrebačkom gradonačelniku.

Pero Pirker vladao je Zagrebom 60-ih godina prošlog stoljeća, i u svega 4 godine, u koje mu se dogodila i najgora poplava uspio je.. pa dosta toga. U njegovo je doba izgrađeno 26. 000 stanova, 35 škola, 6 vrtića, 5 tvornica, 30 kilometara nasipa, 100 kilometara kanalizacije. I nije Pirker jedini gradonačelnik s uspjesima: Bandić će biti pokopan pored Većeslava Holjevca, koji se smatra vizionarom i najboljim u povijesti, preko puta njih, pod arkadama je i MIlan Amruš, koji u Zagreb doveo prve ulične lampe, i Vjekoslav Heinzl, koji je Zagreb učinio velegradom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U tome je njegova tajna /

Šprajc o Bandiću: Svima je nešto dao, a nikome ništa nije uzeo. Osim nekoliko milijardi kuna prireza, ali to se kod nas ne računa

Image
U tome je njegova tajna /

Šprajc o Bandiću: Svima je nešto dao, a nikome ništa nije uzeo. Osim nekoliko milijardi kuna prireza, ali to se kod nas ne računa



Na ovom posebnom pripremljenom mjestu, sa vanjske strane arkada na Mirogoju, sutra ujutro bit će pokopan Milan Bandić. To grobno mjesto nalazi se samo nekoliko desetaka metara od Grobnice narodnih heroja, gdje je pokopan jedan od najvažnijih gradonačelnika u zagrebačkoj povijesti Većeslav Holjevac.

Njegov mandat trajao je za to vrijeme jako dugih deset godina, i danas je jedini gradonačelnik koji u Zagrebu ima spomenik, a najviše ga se pamti jer je grad proširio južno od Save.

"On je imao viziju da se Zagreb preskoči, da Zagreb ode na drugu stranu, i onda je izgrađen novi, moderni grad, grad koji je trebao odgovarati ondašnjoj filozofiji društva, radničkog grada, industrijske aglomeracije i izgradio je ono po čemu je Zagreb bio jedna od fokalnih točaka na ondašnjoj europskoj karti. Dakle, Velesajam je bio daleko važniji nego što je granica ondašnje Jugoslavije, to je bilo mjesto susreta Istoka i Zapada, i to se događalo u Zagrebu", rekao je Tvrtko Jakovina, povjesničar.

Istu filozofiju nastavio je i Holjevčev nasljednik.
Malo dalje od velikana, sa ovim dosta originalnim nadgrobnim spomenikom, nalazi se grobnica Pere Pirkera, gradonačelnika iz 60-ih godina, o kojem se u zadnja dva dana na društvenim mrežama dijeli tekst u kojem se nabrajaju silni uspjesi u samo četiri godine mandata.

Pirker je gradonačelnik postao sa svega 36 godina, godinu kasnije bio je suočen s najgorom poplavom u povijesti Zagreba, što ga nije omelo da do kraja mandata napravi malo čudo. 30 kilometara nasipa, žičara na Sljemenu, klizalište na Šalati.  26 hiljada stanova u samo četiri godine, Trnsko i Siget... Raste južni Zagreb, raste na slobodnim i suvremeno urbaniziranim prostorima grad za 250 hiljada stanovnika.


"Ovaj dio grada gdje smo sada, Zapruđe, ali i ostatak Novog Zagreba, je primjer kako je generacija koja je stasala nakon Drugog svjetskog rata bila u stanju napraviti jedan moderni, humani grad u kojem je, za razliku od svega što imamo danas, bilo sedam kvadrata zelenog na jedan kvadrat stambenoga prostora", kaže Jakovina.

No, i prije Drugog svjetskog rata bilo je gradonačelnika s vizijama.

U arkadama je pokopan i Vjekoslav Heinzel, najpoznatiji gradonačelnik iz 20-ih godina prošlog stoljeća, zapamćen po velikim razvojnim projektima zahvaljujući kojima se grad značajno proširio.

No, Heinzelove uspjehe danas pamte rijetki.

"Kao što je početak izgradnje tržnice Dolac ili izgradnja kompleksa Klaonice, na ulici koja nosi njegovo ime, koja ga je inače stajala gradonačelničke pozicije. Osim povjesničara, malo tko zna da je on zbog korupcijske afere vezane za klaonicu morao odstupiti s mjesta gradonačelnika", rekao je Dragan Damjanović, povjesničar umjetnosti.

Još manje se pamte Milan Amruš koji je izgradio Glavni kolodvor, u grad doveo i uspinjaču i javnu rasvjetu, ili Adolf Mošinski koji je na prijelazu stoljeća bio zaslužan za prvi kanalizacijski sustav, ali i gradnju HNK.

"Mi danas niti ne znamo kojoj je stranci pripadao koji gradonačelnik, ne znamo kako je došao na vlast, ne znamo ni kako je realizirao određene projekte, ali ono što znamo i što je bitno jest koje je projekte realizirao i koliko su se ti projekti pokazali korisnima za građane Zagreba", kaže Damjanović.

Neki gradonačelnici pamte se samo po lošem.

Samo nekoliko koraka od groba prvog hrvatskog predsjednika nalazi se grob gradonačelnika Zagreba iz vremena NDH, Ivana Wernera, najpoznatijeg što je '41. dao uništiti zagrebačku sinagogu.

A neki po drugoj profesiji.

Još malo dalje od arkada nalazi se grob Borisa Buzančića, jedinog glumca među gradonačelnicima, prvog gradonačelnika u samostalnoj Hrvatskoj i, što je zanimljivo, čovjeka koji je glumio gradonačelnika Splita u legendarnoj seriji Velo Misto.

Nitko od njih gradom nije vladao duže nego Bandić, vjerojatno nitko ni neće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo