SKANDAL U HINI TEŽI NEGO SE MISLILO: / Ukradeni tekst o Mrsićevoj supruzi prvo je poslan jednoj političkoj stranci!

Image
Foto: PIXSELL, Davor Puklavec
23.9.2016.
18:55
PIXSELL, Davor Puklavec
VOYO logo

Image
POKRENUTA ISTRAGA: /

Bivšoj ravnateljici Hine prijeti otkaz zbog krađe teksta o Mrsićevoj supruzi

Image
POKRENUTA ISTRAGA: /

Bivšoj ravnateljici Hine prijeti otkaz zbog krađe teksta o Mrsićevoj supruzi

Tekst o poslovima njegove žene skiunt je s deska agencije, nakon čega je objavljen na dva privatna portala. Interna istraga pokazala je kako je tekst poslao jedan od djelatnika, piše Novi list.

Dijana Šucbah Mrsić u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ostala je dužna 10.5 milijuna kuna. Tekst je skinut s deska 9. rujna, nakon čega je ta radna verzija teksta objavljena na dva privatna portala. Interna je istraga pokazala kako se radi o djelu jednog od Hininih djelatnika, zbog čega je protiv istog pokrenut postupak izvanrednog otkaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Točno je da je radna verzija teksta ukraden i da je internom istragom utvrđeno da je to učinio jedan naš djelatnik i da je taj djelatnik preko svog službenog maila taj tekst proslijedio jednoj političkoj stranci, nakon čega je objavljen na dva portala. Također je točno da je protiv tog djelatnika, sukladno odredbama Zakona o radu, pokrenut postupak izvanrednog otkaza', potvrdila je Branka Valentić, predsjednica Uprave Hine.

Nije željela reći o kojem se zaposleniku radi, no neslužbeno se doznaje kako se radi o bivšoj ravnateljici Hine, novinarki Smiljanki Škugor Hrnčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst je prvo dobila jedna politička stranka

Interesantan je i put radnog verzije teksta o poslovima supruge Mrsić.

Naime, radna verzija teksta prvo je odaslana jednoj političkoj stranci, a potom je tekst objavljen na portalima direktno.hr i maxportal, i to tako da se u njima ravnateljicu Hine izravno, a glavnog urednika Hine neizravno optužuje za cenzuru pred izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno je ipak priopćenje udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), koja je nakon što je prije koji dan tekst objavljen u emisiji Hine, pozvala Ministarstvo kulture te Vladu da čim prije provjere postupanje čelništva Hine - Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine, a vezano uz informacije dobivene od članova HNiPa da se u Hini provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost.

Očitovanje ravnateljice, glavnog urednika i Upravnog vijeća traži i tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, iako je po zakonu iznad Upravno vijeća samo Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni urednik tvrdi da nema cenzure

Glavni urednik Hine Serđo Obratov reagirao je priopćenje HNiP-a te odbacio optužbu da je ravnateljica Hine stopirala ili na bilo koji način utjecala na objavu teksta.

'Već sama činjenica da je kolegica u dogovoru s nadređenim urednikom počela raditi na navedenoj temi, da je radna verzija teksta od prvog trenutka svima dostupna i vidljiva na desku Hrvatska te da se na temi i dalje radilo govori da nema riječi o nikakvoj cenzuri, naveo je Obratov te pojasnio kako je on tražio doradu teksta te da je to razlog što je objavljen kasnije, 18. rujna, a onda i uvelike prenesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratov tvrdi da se radi o očitom pokušaju diskreditacije ravnateljice Hine te napominje - krađa Hininog radnog teksta spada u tešku povredu obveze iz radnog odnosa, koja zaslužuje ne samo izvanredni otkaz ugovora o radu, već i kaznenu prijavu zbog krađe.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo